|
|
Przystawki |
|
-
Bakłażan z pomidorami i serem halloumi
Super wegetariańskie danie na kolację.
Szczególnie w sezonie grillowym, ale można też zrobić je z patelni w dowolnym okresie roku.
I bardzo łatwe do zrobienia.
Halloumi to ciekawy serek pochodzący oryginalnie z Cypru,
robiony z koziego (czasem też z dodatkiem owczego) mleka.
-
Wrapsy z tortilli
Ciekawa przystawka, która w większej i bogatszej postaci może też pełnić funkcję dania głównego.
Można je robić dosłownie z wszystkiego. Poniżej podaję przykładowe farsze.
-
Ogórki małosolne
Pyszne ogóreczki do kanapek, wędlin, sałatek.
Obowiązkowe na początku lata, kiedy jest dużo małych ogóreczków z gruntu.
Proste do zrobienia, a jakie dobre...
-
Rolada szpinakowa
Ciekawa przystawka, smaczna i lekka.
A jaki efekt wizualny!
-
Pieczarki z mozarellą
Prosta przystawka do serwowania na ciepło.
Smaczna i niewymagająca:)
-
Mus z wędzonego łososia
Przepyszny mus, do podawania z grzankami, bagietką lub pumperniklem.
Przepis pochodzi ze strony www.kuchnia.tv.
-
Grzybki w occie
Grzybki w occie to klasyczna przystawka do wędlin i wódeczki. Niegdyś żadne imieniny nie mogły się bez nich obyć i świadczyły o jakości kuchni
gospodyni.
Konieczne są zdrowe i świeże grzybki, najlepiej same ładne łebki lub niewielkie grzybki w całości.
Najlepsze są: prawdziwki, podgrzybki, zielonki (gąska zielona), kurki; super są też obrane małe maślaczki, opieńki.
O rydzach nie wspominając - marzenie!
Robię jednorodne słoiczki, tzn. każdy rodzaj grzyba w innym słoiku, co nieco utrudnia przygotowanie, ale jest bardziej praktyczne potem.
-
Śledź pod pierzynką
Niegdyś bardzo popularna przystawka imieninowa.
-
Cebulak
Cebulak to znakomity dodatek do barszczu czerwonego lub jakiejkolwiek innej czystej zupy.
Można wymienić farsz, np. na mięsny (farsz jak do pierożków z gotowanego mięsa).
-
Skrzydełka pieczone na ostro
Lubię te skrzydełka. Proste do wykonania i podzielne danie.
Można przygotować bardziej ostre, dodając ostrą paprykę i chili, według gustu.
-
Koreczki
Dla ciekawych nowych smaków, o ile oczywiście ich jeszcze nie znają. :)
Koreczki, niezależnie od formuły przyjęcia / imprezy czy spotkania, zawsze mile widziane!
-
Śledzie w pomidorach
Fajne, nie za słodkie śledzie. Często goszczą na świątecznym stole w moim domu rodzinnym.
-
Skrzydełka w miodzie
Wygląda tylko skomplikowanie - a jest całkiem proste. I smaczne.
Proporcje składników można zmieniać - według gustu na mniej lub bardziej pikantne.
-
Śledzie w śmietanie
Dobre śledzie to podstawa! Ja najczęściej używam matjasów.
Ale, będąc na Litwie kupiliśmy wspaniałe śledzie. Zdecydowanie polecam!
-
Topinki
Super zagrycha do piwa!
Pierwszy raz jedliśmy je kilka lat temu w Pradze czeskiej, a oni wiedzą co serwować do piwa!
-
Faszerowane pieczarki
Faszerowane pieczarki, choć dość marudne w przygotowaniu, są bardzo smaczne.
Należy wybierać niezbyt małe i głębokie (nie płaskie) kapelusze.
-
Jaja faszerowane
Standardowy przepis na faszerowane jajka, moje ulubione.
Zwykle liczę po 2-3 połówki jajka na osobę.
-
Tatar z wołowiny
Niemal każdy ma swój sposób na tatara.
My lubimy podawany z żółtkiem, ugarnirowany klasycznymi dodatkami: cebula, ogórek kiszony i grzybki w occie.
-
Galaretka mięsna
Klasyczne danie imprezowe. Może być w wersji tylko kurczakowej.
Brzmi trudno, ale jest naprawdę proste. Wymaga tylko trochę więcej czasu.
-
Ryba faszerowana
Smaczna, lekka potrawa. Element obowiązkowy diety przedświątecznej w moim rodzinnym domu.
Raczej niedocenione danie w dzisiejszych czasach, mam wrażenie. A dość łatwe do przygotowania, hm...
-
Pieczarki w boczku
Niedawno odkryty przepis na podobną do Chrabąszczy przystawkę.
Też smaczne, jakby bardziej soczyste...
-
Chrabąszcze - śliwki zawijane w boczku
Bardzo smakowita przystawka do serwowania na ciepło i prostacka do zrobienia.
Stosuję ją od wielu lat, a nadal zdarzają się ludzie, którzy jej nie znają. :)
-
Słonina
Nietypowa zagrycha, pochodząca z dawnych czasów, gdy jeszcze były prawdziwe słoniny.
Ale, będąc ostatnio na Litwie, tuż obok Gaładusi,
udało nam się kupić super słoninę. Doskonała do czystej zmrożonej wódeczki!
-
Rolada serowa
Atrakcyjna wizualnie przystawka, a jednocześnie przepyszna.
Dopuszczalne są różne wariacje na temat. Wystarczy zamiast
szynki dodać np. pieczarki lub paprykę, pietruszkę zieloną, zioła - cokolwiek.
Góra
|
|
|
|