Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Ciasteczka YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Ciasteczka
  • Rogaliki kruche
    Podobne do rogalików drożdżowych, tylko nie wymagają drożdży. :-)
    Oryginalne ciasteczka wytrawne; i nie takie strasznie trudne - wymagają jedynie wprawy w lepieniu...
    Przepis pochodzi z mojej rodziny, często towarzyszyły spotkaniom przy karcianym stoliku...

  • Bezy
    Najlepsze są domowe bezy. A jeszcze jak uda się wysuszyć je w taki sposób, by środek pozostał ciągnący... Marzenie!

  • Faworki, czyli chrust
    Faworki są dość pracochłonnym deserem. Ale zdecydowanie warto się pomęczyć!
    Standardowo serwowane na Sylwestra i w okresie karnawału. Jednak na Suwalszczyźnie występują całorocznie w postaci "mrowiska": ułożone w stos sklejany lukrem i posypane makiem.
    A do smażenia potrzebne są 2 osoby: jedna smaży, druga posypuje gorące cukrem.

  • Rogaliki wytrawne
    Oryginalne ciasteczka wytrawne; i nie strasznie trudne - wymagają jedynie wprawy w lepieniu...
    Przepis pochodzi z mojej rodziny, jeszcze prababcia je robiła...

  • Pierniczki IPSOSowe
    Bardzo smaczne pierniczki, których przepis oryginalnie pochodzi z firmy Ipsos Polska. W któreś Święta Bożego Narodzenia, wraz z życzeniami do swych Klientów, załączyli ten przepis. Dziękuję! Warto zrobić pierniczki wcześniej, tak np. z 2 tygodnie i przetrzymać je w pudełku, aby dojrzały.
Góra