Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Desery
  • Ciasto Banoffee
    Ciasto bez pieczenia, z toffi, bananami i bitą śmietaną. Po prostu pycha!



  • Rogaliki kruche
    Podobne do rogalików drożdżowych, tylko nie wymagają drożdży. :-)
    Oryginalne ciasteczka wytrawne; i nie takie strasznie trudne - wymagają jedynie wprawy w lepieniu...
    Przepis pochodzi z mojej rodziny, często towarzyszyły spotkaniom przy karcianym stoliku.

  • Ciasto lodowo-truskawkowe
    Ciekawe i niestandardowe ciasto. Wymaga kilku godzin czasu, ale nie jest bardzo trudne do zrobienia.
    Za to lekkie i smaczne. Znika bardzo szybko!

  • Bezy
    Najlepsze są domowe bezy. A jeszcze jak uda się wysuszyć je w taki sposób, by środek pozostał ciągnący... Marzenie!

  • Lodowiec Joli
    Bardzo smaczne ciacho. Wymaga dobrego schłodzenia.
    Podane składniki wystarczają na małą tortownicę.

  • Faworki, czyli chrust
    Faworki są dość pracochłonnym deserem. Ale zdecydowanie warto się pomęczyć!
    Standardowo serwowane na Sylwestra i w okresie karnawału. Jednak na Suwalszczyźnie występują całorocznie w postaci "mrowiska": ułożone w stos sklejany lukrem i posypane makiem.
    A do smażenia potrzebne są 2 osoby: jedna smaży, druga posypuje gorące cukrem.

  • Wafle z kajmakiem
    Wafle z kajmakiem to moje ulubione ciasto, zawsze obecne na świętach.
    Według tego przepisu robiła je zwykle babcia Krysia. Sztuka polega na długim gotowaniu na wolnym ogniu - aby nie przegotować.

  • Tort z orzechów włoskich
    Bardzo fajny tort. Dość kaloryczny, niestety.
    Moja mama robi go regularnie raz w roku.

  • Rogaliki wytrawne
    Oryginalne ciasteczka wytrawne; i nie strasznie trudne - wymagają jedynie wprawy w lepieniu...
    Przepis pochodzi z mojej rodziny, jeszcze prababcia je robiła...

  • Sernik klasyczny
    Klasyczny sernik. Przepis na baaardzo dużą blachę. Zawsze można zrobić połowę:)

  • Domek sernik
    Ciekawie sformowany i smaczny sernik na zimno. Przepis z mojego dzieciństwa...

  • Sernik Madzi
    Puszysty sernik na zimno. Przepis pochodzi od Madzi.
    Zadziwiające w nim jest to, że nie wymaga ... sera.
    Podane proporcje są na średnią tortownicę.

  • Ciasto bananowe
    Pyszne ciacho do kawy. Maja serwowała nam je w pracy wielokrotnie, za co jej wielkie dzięki!



  • Rolada bezowa
    Pychota. Co prawda w trakcie nadziewania rolada mi popękała, ale nie umniejsza to smaku! Zostawiłam część zmiksowanych owoców jako sos - podawany do samodzielnego polania na talerzu.

  • Krem Brulee
    Cudowny deser i wydaje się, nie taki znów trudny. Jednak mi za pierwszym razem nie wyszedł... Poniżej opis przygotowania, wypróbowany 3krotnie - wychodzi!

    A pierwszy raz jadłam go we Francji, podczas jednej z naszych wypraw jaskiniowych.

    Z pozostałych białek można zrobić roladę bezową lub same bezy.

  • Ciasto kruche klasyczne
    Klasyczny przepis z mojego rodzinnego domu na ciasto kruche, np. do szarlotki, babeczek lub mazurków.

  • Biszkopt klasyczny
    Klasyczny przepis na biszkopt od mojej Mamy. Poniższe proporcje są odpowiednie do tortownicy średniej wielkości.

  • Pierniczki IPSOSowe
    Bardzo smaczne pierniczki, których przepis oryginalnie pochodzi z firmy Ipsos Polska. W któreś Święta Bożego Narodzenia, wraz z życzeniami do swych Klientów, załączyli ten przepis. Dziękuję! Warto zrobić pierniczki wcześniej, tak np. z 2 tygodnie i przetrzymać je w pudełku, aby dojrzały.

  • Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek
    Nie taki trudny, a przynajmiej wiadomo z czego zrobiony i bez chemii!

  • Babka piaskowa
    Leciutka, przepyszna babka, której przepis pochodzi od mojego Ojca. Obowiązkowo na Wielkanocnym stole.



  • Tiramisu
    Bardzo smaczny deser i prosty do wykonania. Z poniższych proporcji wyjdzie naprawdę sporo.

  • Rolada biszkoptowa
    Pyszne, dość lekkie i efektowne ciasto. Wymaga pewnej umiejętności rolowania, ale da się opanować. :)
Góra