|
|
Desery |
|
-
Ciasto banoffee
Ciasto bez pieczenia, z toffi, bananami i bitą śmietaną.
Po prostu pycha!
-
Rogaliki kruche
Podobne do rogalików drożdżowych, tylko nie wymagają drożdży. :-)
Oryginalne ciasteczka wytrawne; i nie takie strasznie trudne - wymagają jedynie wprawy w lepieniu...
Przepis pochodzi z mojej rodziny, często towarzyszyły spotkaniom przy karcianym stoliku...
-
Ciasto lodowo-truskawkowe
Ciekawe i niestandardowe ciasto. Wymaga kilku godzin czasu, ale nie jest bardzo trudne do zrobienia.
Za to lekkie i smaczne. Znika bardzo szybko!
-
Bezy
Najlepsze są domowe bezy. A jeszcze jak uda się wysuszyć je w taki sposób, by środek pozostał ciągnący... Marzenie!
-
Lodowiec Joli
Bardzo smaczne ciacho. Wymaga dobrego schłodzenia.
Podane składniki wystarczają na małą tortownicę.
-
Faworki, czyli chrust
Faworki są dość pracochłonnym deserem. Ale zdecydowanie warto się pomęczyć!
Standardowo serwowane na Sylwestra i w okresie karnawału. Jednak na Suwalszczyźnie występują całorocznie
w postaci "mrowiska": ułożone w stos sklejany lukrem i posypane makiem.
A do smażenia potrzebne są 2 osoby: jedna smaży, druga posypuje gorące cukrem.
-
Wafle z kajmakiem
Wafle z kajmakiem to moje ulubione ciasto, zawsze obecne na świętach.
Według tego przepisu robiła je zwykle babcia Krysia. Sztuka polega na długim gotowaniu na wolnym ogniu - aby nie przegotować.
-
Tort z orzechów włoskich
Bardzo fajny tort. Dość kaloryczny, niestety.
Moja mama robi go regularnie raz w roku.
-
Rogaliki wytrawne
Oryginalne ciasteczka wytrawne; i nie strasznie trudne - wymagają jedynie wprawy w lepieniu...
Przepis pochodzi z mojej rodziny, jeszcze prababcia je robiła...
-
Sernik klasyczny
Klasyczny sernik. Przepis na baaardzo dużą blachę. Zawsze można zrobić połowę:)
-
Domek sernik
Ciekawie sformowany i smaczny sernik na zimno. Przepis z mojego dzieciństwa...
-
Sernik Madzi
Puszysty sernik na zimno. Przepis pochodzi od Madzi.
Zadziwiające w nim jest to, że nie wymaga ... sera.
Podane proporcje są na średnią tortownicę.
-
Ciasto bananowe
Pyszne ciacho do kawy.
Maja serwowała nam je w pracy wielokrotnie, za co jej wielkie dzięki!
-
Rolada bezowa
Pychota.
Co prawda w trakcie nadziewania rolada mi popękała, ale nie umniejsza to smaku!
Zostawiłam część zmiksowanych owoców jako sos - podawany do samodzielnego polania na talerzu.
-
Krem Brulee
Cudowny deser i wydaje się, nie taki znów trudny.
Jednak mi za pierwszym razem nie wyszedł...
Poniżej opis przygotowania, wypróbowany 3krotnie - wychodzi!
A pierwszy raz jadłam go we Francji,
podczas jednej z naszych wypraw jaskiniowych.
Z pozostałych białek można zrobić roladę bezową
lub same bezy.
-
Ciasto kruche klasyczne
Klasyczny przepis z mojego rodzinnego domu na ciasto kruche, np. do szarlotki, babeczek lub mazurków.
-
Biszkopt klasyczny
Klasyczny przepis na biszkopt od mojej Mamy.
Poniższe proporcje są odpowiednie do tortownicy średniej wielkości.
-
Pierniczki IPSOSowe
Bardzo smaczne pierniczki, których przepis oryginalnie pochodzi z firmy Ipsos Polska.
W któreś Święta Bożego Narodzenia, wraz z życzeniami do swych Klientów, załączyli ten przepis. Dziękuję!
Warto zrobić pierniczki wcześniej, tak np. z 2 tygodnie i przetrzymać je w pudełku, aby dojrzały.
-
Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek
Nie taki trudny, a przynajmiej wiadomo z czego zrobiony i bez chemii!
-
Babka piaskowa
Leciutka, przepyszna babka, której przepis pochodzi od mojego Ojca.
Jemu wychodzi super!
-
Tiramisu
Bardzo smaczny deser i prosty do wykonania.
Z poniższych proporcji wyjdzie naprawdę sporo.
-
Rolada biszkoptowa
Pyszne, dość lekkie i efektowne ciasto.
Wymaga pewnej umiejętności rolowania, ale da się opanować. :)
Góra
|
|
|
|