Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Ryby YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Ryby
  • Śledź pod pierzynką
    Śledź pod pierzynką, w różnych regionach kraju znany pod innymi nazwami, np. szuba na południu.
    Smaczny sposób na śledzia z warstwami warzyw i jajkiem. Pasuje zarówno na Wigilię, jak i na Wielkanoc.


  • Karp pieczony z cebulką
    Karp na ciepło, polecany na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Przepis pochodzi od koleżanki Justyny.
    Bardzo proste i pyszne danie z karpia. Znakomite do przygotowania dzień wcześniej, do podgrzania tuż przed podaniem na stół.


  • Sandacz pod fasolkową pierzynką
    Smaczna i delikatna ryba. Pewnie można zastąpić sandacza inną białą rybą.

  • Ryba w winogronach
    Ciekawy przepis na rybę na ciepło. Można też dowolnie modyfikować ten przepis, np. zamiast curry użyć chilli lub kurkumy.

  • Ryba faszerowana
    Smaczna, lekka potrawa. Element obowiązkowy diety przedświątecznej w moim rodzinnym domu. Raczej niedocenione danie w dzisiejszych czasach, mam wrażenie. A dość łatwe do przygotowania, hm...
Góra