|
|
Marynaty |
|
-
Papryka marynowana
Klasyczna przystawka do wędlin, serów; znakomita do koreczków na party.
Podane proporcje wystarczą na 12 słoików, jako że papryka kiepsko się 'upycha' w słoikach.
-
Grzybki w occie
Grzybki w occie to klasyczna przystawka do wędlin i wódeczki. Niegdyś żadne imieniny nie mogły się bez nich obyć i świadczyły o jakości kuchni
gospodyni.
Konieczne są zdrowe i świeże grzybki, najlepiej same ładne łebki lub niewielkie grzybki w całości.
Najlepsze są: prawdziwki, podgrzybki, zielonki (gąska zielona), kurki; super są też obrane małe maślaczki, opieńki.
O rydzach nie wspominając - marzenie!
Robię jednorodne słoiczki, tzn. każdy rodzaj grzyba w innym słoiku, co nieco utrudnia przygotowanie, ale jest bardziej praktyczne potem.
-
Śliwki Jagusi
Moje ulubione śliwki w occie. Przepis pochodzi od koleżanki mojej Mamy, p. Jagusi.
Super jako dodatek np. do wędlin, pasztetu.
Góra
|
|
|
|