|
|
Dania mięsne |
|
-
Smażona wątróbka drobiowa
Czasem nachodzi mnie ochota na to proste danie - smażoną wątróbkę drobiową.
-
Golonka po staropolsku
Bardzo długo wydawało mi się, że co jak co, ale dobrej golonki na pewno nie uda mi się zrobić.
A otóż Mama podała mi prosty sposób na smaczną golonkę.
-
Kurczak świąteczny
Wyjątkowy smak kurczaka i dość długa obróbka
powodują klasyfikację dania -> świąteczne.
-
Cielęcina pieczona do kanapek
Jako że coraz trudniej kupić prawdziwą wędlinę, zachęcam do samodzielnego pieczenia mięs.
Nie jest to trudne, a dodatkowo wiemy co jemy!
-
Polędwiczki w sosie kurkowym
Wyjątkowe danie. Podać można np. z pieczonymi ziemniakami.
Pewnie zamiast kurek doskonale się też spiszą prawdziwki:)
-
Szynka pieczona
Wspaniałe danie, doskonale pasuje na świąteczny obiad. Podać można np. z pieczonymi ziemniakami.
-
Wołowina w papryce
Smaczna potrawka obiadowa. Można podać np. z ziemniakami z wody i mizerią. Pasuje też do makaronu i ryżu.
-
Żeberka w miodzie
Nie takie trudne do zrobienia a smakowite. Przepis podobny do skrzydełek w miodzie.
Lubię małe żeberka, więc staram się kupować wąskie paski żeberek.
-
Indyk z sosem pleśniowym na pieczarkach
Smaczne bardzo. A sosik - marzenie!
-
Skrzydełka pieczone na ostro
Lubię te skrzydełka. Proste do wykonania i podzielne danie.
Można przygotować bardziej ostre, dodając ostrą paprykę i chili, według gustu.
-
Skrzydełka w miodzie
Wygląda tylko skomplikowanie - a jest całkiem proste. I smaczne.
Proporcje składników można zmieniać - według gustu na mniej lub bardziej pikantne.
-
Domowy pasztet mięsny
Naprawdę warto zadać sobie ten trud. Żaden inny pasztet nie równa się z domowym.
Przepis pochodzi od mojej Mamy. Podaję wersję podstawową.
Inne pomysły na składniki: cielęcina+podgardle, cielęcina+tłusty drób, królik+cielęcina+wieprzowina.... Można dodać pistacje.
-
Strogonow
Bardzo dobre danie na imprezę. Wcześniej je przygotowujemy i tylko do podgrzania. A jakie podzielne!
-
Kaczka po hiszpańsku
Pieczona kaczka czy gęś to dobry pomysł na wystawny obiad.
Przepis nie jest bardzo skomplikowany, a efekt murowany! Warto rozpocząć dzień wcześniej.
-
Tatar z wołowiny
Niemal każdy ma swój sposób na tatara.
My lubimy podawany z żółtkiem, ugarnirowany klasycznymi dodatkami: cebula, ogórek kiszony i grzybki w occie.
-
Galaretka mięsna
Klasyczne danie imprezowe. Może być w wersji tylko kurczakowej.
Brzmi trudno, ale jest naprawdę proste. Wymaga tylko trochę więcej czasu.
Góra
|
|
|
|