Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Dania mięsne YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Dania mięsne
  • Smażona wątróbka drobiowa
    Czasem nachodzi mnie ochota na to proste danie - smażoną wątróbkę drobiową.


  • Golonka po staropolsku
    Bardzo długo wydawało mi się, że co jak co, ale dobrej golonki na pewno nie uda mi się zrobić.
    A otóż Mama podała mi prosty sposób na smaczną golonkę.

  • Kurczak świąteczny
    Wyjątkowy smak kurczaka i dość długa obróbka powodują klasyfikację dania -> świąteczne.

  • Cielęcina pieczona do kanapek
    Jako że coraz trudniej kupić prawdziwą wędlinę, zachęcam do samodzielnego pieczenia mięs. Nie jest to trudne, a dodatkowo wiemy co jemy!

  • Polędwiczki w sosie kurkowym
    Wyjątkowe danie. Podać można np. z pieczonymi ziemniakami. Pewnie zamiast kurek doskonale się też spiszą prawdziwki:)

  • Szynka pieczona
    Wspaniałe danie, doskonale pasuje na świąteczny obiad. Podać można np. z pieczonymi ziemniakami.

  • Wołowina w papryce
    Smaczna potrawka obiadowa. Można podać np. z ziemniakami z wody i mizerią. Pasuje też do makaronu i ryżu.

  • Żeberka w miodzie
    Nie takie trudne do zrobienia a smakowite. Przepis podobny do skrzydełek w miodzie.
    Lubię małe żeberka, więc staram się kupować wąskie paski żeberek.

  • Indyk z sosem pleśniowym na pieczarkach
    Smaczne bardzo. A sosik - marzenie!

  • Skrzydełka pieczone na ostro
    Lubię te skrzydełka. Proste do wykonania i podzielne danie.
    Można przygotować bardziej ostre, dodając ostrą paprykę i chili, według gustu.

  • Skrzydełka w miodzie
    Wygląda tylko skomplikowanie - a jest całkiem proste. I smaczne.
    Proporcje składników można zmieniać - według gustu na mniej lub bardziej pikantne.

  • Domowy pasztet mięsny
    Naprawdę warto zadać sobie ten trud. Żaden inny pasztet nie równa się z domowym.
    Przepis pochodzi od mojej Mamy. Podaję wersję podstawową.
    Inne pomysły na składniki: cielęcina+podgardle, cielęcina+tłusty drób, królik+cielęcina+wieprzowina.... Można dodać pistacje.

  • Strogonow
    Bardzo dobre danie na imprezę. Wcześniej je przygotowujemy i tylko do podgrzania. A jakie podzielne!

  • Kaczka po hiszpańsku
    Pieczona kaczka czy gęś to dobry pomysł na wystawny obiad.
    Przepis nie jest bardzo skomplikowany, a efekt murowany! Warto rozpocząć dzień wcześniej.

  • Tatar z wołowiny
    Niemal każdy ma swój sposób na tatara. My lubimy podawany z żółtkiem, ugarnirowany klasycznymi dodatkami: cebula, ogórek kiszony i grzybki w occie.

  • Galaretka mięsna
    Klasyczne danie imprezowe. Może być w wersji tylko kurczakowej. Brzmi trudno, ale jest naprawdę proste. Wymaga tylko trochę więcej czasu.
Góra