|
|
Grzyby |
|
-
Tarta z porem i pieczarkami
Taka wytrawna tarta z warzywami to super pomysł na niedzielny lunch lub kolację w tygodniu.
Robiłam też z innymi składnikami: brokułem, papryką i szynką.
Oczywiście można też wybrać opcję wegetarianską, bez mięs.
Ciasto można zrobić samemu, np. z tego przepisu na ciasto kruche klasyczne, lub skorzystać z gotowego ciasta kruchego.
-
Uszka z grzybami do barszczu
Uszka to klasyczny dodatek do barszczu wigilijnego.
Można podawać też z mięsem, do rosołu.
-
Sałatka rydzowa
Jak szczęście dopisze, bywają jesienią rydze!
Sezon 2010 był wyjątkowy pod tym względem, nie tylko były i to w dużej ilości, ale były też zdrowe!
I cóż było zrobić z tym dobrodziejstwem?
Oprócz klasycznych rydzów z patelni (na masełku podsmażamy posolone) i przepysznych rydzów marynowanych
(patrz Grzybki w occie) ... można zrobić sałatkę!
Cudowna przystawka kolacyjna w sezonie.
-
Pieczarki z mozarellą
Prosta przystawka do serwowania na ciepło.
Smaczna i niewymagająca:)
-
Grzyby z patelni
Gdy jest sezon na grzyby, część zbiorów nieodmiennie kończy na patelni.
Bardzo smaczne danie grzybowe, które można serwować jako samodzielne dane z pieczywem czy ziemniaczkami, lub też jako dodatek do mięs.
Najlepiej, gdy mamy mieszankę różnych grzybów: maślaków, kurek, podgrzybków...
-
Grzybki w occie
Grzybki w occie to klasyczna przystawka do wędlin i wódeczki. Niegdyś żadne imieniny nie mogły się bez nich obyć i świadczyły o jakości kuchni
gospodyni.
Konieczne są zdrowe i świeże grzybki, najlepiej same ładne łebki lub niewielkie grzybki w całości.
Najlepsze są: prawdziwki, podgrzybki, zielonki (gąska zielona), kurki; super są też obrane małe maślaczki, opieńki.
O rydzach nie wspominając - marzenie!
Robię jednorodne słoiczki, tzn. każdy rodzaj grzyba w innym słoiku, co nieco utrudnia przygotowanie, ale jest bardziej praktyczne potem.
-
Faszerowane pieczarki
Faszerowane pieczarki, choć dość marudne w przygotowaniu, są bardzo smaczne.
Należy wybierać niezbyt małe i głębokie (nie płaskie) kapelusze.
Góra
|
|
|
|