Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przetwory YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Przetwory
  • Ogórki małosolne
    Pyszne ogóreczki do kanapek, wędlin, sałatek.
    Obowiązkowe na początku lata, kiedy jest dużo małych ogóreczków z gruntu.
    Proste do zrobienia, a jakie dobre...

  • Papryka marynowana
    Klasyczna przystawka do wędlin, serów; znakomita do koreczków na party.
    Podane proporcje wystarczą na 12 słoików, jako że papryka kiepsko się 'upycha' w słoikach.

  • Grzybki w occie
    Grzybki w occie to klasyczna przystawka do wędlin i wódeczki. Niegdyś żadne imieniny nie mogły się bez nich obyć i świadczyły o jakości kuchni gospodyni.
    Konieczne są zdrowe i świeże grzybki, najlepiej same ładne łebki lub niewielkie grzybki w całości.
    Najlepsze są: prawdziwki, podgrzybki, zielonki (gąska zielona), kurki; super są też obrane małe maślaczki, opieńki. O rydzach nie wspominając - marzenie!
    Staram się robić jednorodne słoiczki, tzn. każdy rodzaj grzyba w innym słoiku, co nieco utrudnia przygotowanie, ale jest bardziej praktyczne potem.



  • Ogórki konserwowe
    Na konserwowe należy wybierać ogórki małe, jędrne i oczywiście gruntowe.
    Nie pamiętam na ile kg ogórków starczy zalewy z proporcji podanych poniżej - i tak wiele zależy od układu w słoikach. :-)

  • Śliwki Jagusi
    Moje ulubione śliwki w occie. Przepis pochodzi od koleżanki mojej Mamy, p. Jagusi.
    Super jako dodatek np. do wędlin, pasztetu.


Góra