|
|
Zupy |
|
-
Uszka z grzybami do barszczu
Uszka to klasyczny dodatek do barszczu wigilijnego.
Można podawać też z mięsem, do rosołu.
-
Zupa grochowa
Nie przepadam specjalnie za grochówką, ale raz do roku, jak się ma odpowiednie mięso...
-
Zupa ryżowa z kurczakiem
Pożywna, a jednocześnie 'lekka' zupa. Z dnia na dzień robi się bardziej ryżowa, a mniej rosołowa.
-
Zupa z kiszonej kapusty
Zupa z kiszonej kapusty ma wyrazisty, ostry smak.
Najsmaczniejsza zimną zimą, podawana z ziemniakami okraszonymi cebulką lub samym chlebem.
-
Zupa ogórkowa
Zupa z kiszonych ogórków jest drugą, po pomidorowej, na naszym stole.
Tutaj z kolei sprawą dyskusyjną są ziemniaczki. Niektórzy jedzą ją tylko z chlebem, inni podają ugotowane ziemniaki oddzielnie...
-
Zupa pomidorowa
Dyskusja czy pomidorowa jest lepsza z makaronem czy ryżem nieodmiennie budzi wielkie emocje. :)
My lubimy z drobnym makaronem, z kleksem śmietany dodanym już na talerzu i ze świeżo zmielonym pieprzem na wierzchu.
-
Rosół z kury
No tak, do rosołu trzeba dojrzeć...
Ja sama późno zaczęłam jadać rosół nieoszukany koncentratem pomidorowym na talerzu. :)
Mi najbardziej smakuje z tzw. kur rosołowych.
Jeżeli zamiast kury damy inne mięso (np. szponder wołowy, udo czy korpus kurczaka, itd.)
mamy bazę na różne inne zupy.
Góra
|
|
|
|