Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Zupy YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Zupy
  • Uszka z grzybami do barszczu
    Uszka to klasyczny dodatek do barszczu wigilijnego.
    Można podawać też z mięsem, do rosołu.


  • Zupa grochowa
    Nie przepadam specjalnie za grochówką, ale raz do roku, jak się ma odpowiednie mięso...

  • Zupa ryżowa z kurczakiem
    Pożywna, a jednocześnie 'lekka' zupa. Z dnia na dzień robi się bardziej ryżowa, a mniej rosołowa.

  • Zupa z kiszonej kapusty
    Zupa z kiszonej kapusty ma wyrazisty, ostry smak. Najsmaczniejsza zimną zimą, podawana z ziemniakami okraszonymi cebulką lub samym chlebem.

  • Zupa ogórkowa
    Zupa z kiszonych ogórków jest drugą, po pomidorowej, na naszym stole. Tutaj z kolei sprawą dyskusyjną są ziemniaczki. Niektórzy jedzą ją tylko z chlebem, inni podają ugotowane ziemniaki oddzielnie...

  • Zupa pomidorowa
    Dyskusja czy pomidorowa jest lepsza z makaronem czy ryżem nieodmiennie budzi wielkie emocje. :) My lubimy z drobnym makaronem, z kleksem śmietany dodanym już na talerzu i ze świeżo zmielonym pieprzem na wierzchu.

  • Rosół z kury
    No tak, do rosołu trzeba dojrzeć... Ja sama późno zaczęłam jadać rosół nieoszukany koncentratem pomidorowym na talerzu. :)

    Mi najbardziej smakuje z tzw. kur rosołowych. Jeżeli zamiast kury damy inne mięso (np. szponder wołowy, udo czy korpus kurczaka, itd.) mamy bazę na różne inne zupy.
Góra