Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Wódki YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Wódki
  • Wódka na pomarańczy z kawą
    Coś przepysznego!
    Są dwa główne elementy gwarantujące sukces: szeroki słoik z dużym otworem i... cierpliwość. :)
    Słyszałam też o wersji: cytryna z kawą. Jeszcze nie wypróbowałam, ale brzmi ciekawie!

  • Pigwówka
    Moja ulubiona wódka. Im dłużej stoi tym lepsza, bardziej szlachetna. Zdecydowanie warto poczekać. Udało mi się pić 2-letnią. Gęsta, o ciemnym bursztynowym kolorze, nieco słodka, choć jednocześnie cierpka. Piękna! Pigwowiec to krzak i ma mniejsze, ale bardziej aromatyczne owoce. Pigwa, z kolei, to drzewo; owoce ma większe, bardziej w kształcie gruszki.

  • Wódka miodowa
    Wódka klasyczna, o ładnym kolorze i aromacie. Ma właściwości rozgrzewające. Przepis rodzinny. Wystarczy kilka dni, by była gotowa.

  • Cytrynówka
    Cytrynówka, lub wódka cytrynowa - jedna z klasycznych wódek, o ładnym kolorze. Przepis rodzinny. Wystarczy kilka dni, by była gotowa.

  • Wódka kakaowa
    Kobiecy alkohol, bardzo smaczniutki. Jednocześnie nie za słaby. W smaku podobny do likieru Baileys. Tylko tańszy. :) Szybki do wykonania i niemal natychmiast gotowy do konsumpcji! Przepis pochodzi od Kasi, koleżanki licealnej, z czasu szalonych 18-tek.

  • Chodynówka
    Wódka, której przepis przechodzi w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie (co ciekawe, za każdym nowym przyrządzaniem smakuje nieco inaczej). Ma bogaty smak, piękny kolor, a jednocześnie jest odpowiednio mocna, nie wymaga popijania. :)

    Nie tylko dla kobiet.
Góra