|
|
Krewetki w maśle |
|
Krewetki w maśle (lub krewetki na maśle) - wspaniałe żarcie, szybkie w przygotowaniu i tanie,
które poznaliśmy na rejsie po Kanarach.
Nasi współzałoganci, Czarek i Aneta Weiglowie sprzedali nam przepis,
za co im wielkie dzięki! :-)
A pomyśleć, ile takie żarcie by w knajpie kosztowało... majątek!
- świeże krewetki królewskie, nie obierane (z łbami i odnóżami),
ca 0,25 kg na łebka, choć amatorzy chętnie wciągną więcej :-)
(ale warto dowiedzieć się w jakimś dobrym lokalnym sklepie, kiedy mają dostawy)
- masło, ca 1/4 kostki na łebka
- czosnek, ca jeden słuszny ząbek na łebka
- cytryna
- Obrać krewetki z łbów i odnóży, zostawiając pancerz
(łeb odchodzi łatwo, nogi trzeba wyrwać trzymając za grzbiet).
Niektóre osoby wolą także i pancerz zdjąć.
- Przepłukać, wrzucić na chwilę na osolony wrzątek (tak, żeby wypalić różne świństwa).
- Czosnek obrać, wycisnąć lub drobno pokroić.
- Roztopić masło na patelni, wrzucić czosnek.
- Dodać krewetki, mieszać kilka minut.
- Dodać cytrynę, zamieszać.
- Przerzucić do miski i podać z bagietką.
- Przed zjedzeniem zdjąć pancerz (choć wcześniej warto wyssać masełko z czosnkiem).
Góra
|
Komentarze |
#1
Magda
napisał(a) dnia
2009-10-29 16:44:25
|
To danie jest rewelacyjne!
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|