|
|
Rolada serowa |
|
Atrakcyjna wizualnie przystawka, a jednocześnie przepyszna.
Dopuszczalne są różne wariacje na temat. Wystarczy zamiast
szynki dodać np. pieczarki lub paprykę, pietruszkę zieloną, zioła - cokolwiek.
- 30 dag sera salami w jednym kawałku (nie wędzony, zwykły)
- 0,5 kostki masła (100g)
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- trochę szynki
- 2 serki topione (wybieram ementaler, zwykłe bez smaku)
- czosnek
- Ser w kawałku wrzucić do wrzątku, aby zakrył (zdjąć garnek z ognia).
Trzymać ok. 20 minut - aby roztopił się też w środku.
- Szynkę i jajka drobno posiekać (jeżeli wersja z pieczarkami, to je pokrojone przesmażam na maśle).
- Masło utrzeć z serkami topionymi, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szynkę, jajka i pozostałe składniki masy.
- Wałkować ser gdy ciepły (nie gorący!), wyłożyć przygotowaną masę i zwinąć ciasno w rulonik.
Ja wolę, gdy jest więcej warstw, czyli cieniej wałkuję.
- Trzymać w lodówce, w folii by rolada nie wyschła.
- Podawać jako dodatek do kanapeczek (z pumperniklem polecam) lub samodzielnie.
Góra
|
Komentarze |
#1
Madzior
napisał(a) dnia
2009-11-05 14:21:01
|
Za kilka dni robię imprezkę i na pewno zrobię tę roladkę. Mam nadzieję, że się uda i będzie smakowala wszystkim:)
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|