Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przystawki Rolada serowa YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Rolada serowa
Atrakcyjna wizualnie przystawka, a jednocześnie przepyszna. Dopuszczalne są różne wariacje na temat. Wystarczy zamiast szynki dodać np. pieczarki lub paprykę, pietruszkę zieloną, zioła - cokolwiek.

Składniki
  • 30 dag sera salami w jednym kawałku (nie wędzony, zwykły)
  • 0,5 kostki masła (100g)
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • trochę szynki
  • 2 serki topione (wybieram ementaler, zwykłe bez smaku)
  • czosnek
Wskazówki
  1. Ser w kawałku wrzucić do wrzątku, aby zakrył (zdjąć garnek z ognia).
    Trzymać ok. 20 minut - aby roztopił się też w środku.
  2. Szynkę i jajka drobno posiekać (jeżeli wersja z pieczarkami, to je pokrojone przesmażam na maśle).
  3. Masło utrzeć z serkami topionymi, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szynkę, jajka i pozostałe składniki masy.
  4. Wałkować ser gdy ciepły (nie gorący!), wyłożyć przygotowaną masę i zwinąć ciasno w rulonik.
    Ja wolę, gdy jest więcej warstw, czyli cieniej wałkuję.
  5. Trzymać w lodówce, w folii by rolada nie wyschła.
  6. Podawać jako dodatek do kanapeczek (z pumperniklem polecam) lub samodzielnie.
Góra

Komentarze
#1
Madzior napisał(a) dnia 2009-11-05 14:21:01
Za kilka dni robię imprezkę i na pewno zrobię tę roladkę.
Mam nadzieję, że się uda i będzie smakowala wszystkim:)

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Przystawki


Podobne strony

Bakłażan z pomidorami i serem halloumi

Wrapsy z tortilli

Ogórki małosolne

Rolada szpinakowa

Pieczarki z mozarellą

Mus z wędzonego łososia

Grzybki w occie

Śledź pod pierzynką

Cebulak

Skrzydełka pieczone na ostro

Koreczki

Śledzie w pomidorach

Skrzydełka w miodzie

Śledzie w śmietanie

Topinki

Faszerowane pieczarki

Jaja faszerowane

Tatar z wołowiny

Galaretka mięsna

Ryba faszerowana

Pieczarki w boczku

Chrabąszcze - śliwki zawijane w boczku

Słonina