Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Wódki Pigwówka YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Pigwówka
Moja ulubiona wódka. Im dłużej stoi tym lepsza, bardziej szlachetna. Zdecydowanie warto poczekać. Udało mi się pić 2-letnią. Gęsta, o ciemnym bursztynowym kolorze, nieco słodka, choć jednocześnie cierpka. Piękna! Pigwowiec to krzak i ma mniejsze, ale bardziej aromatyczne owoce. Pigwa, z kolei, to drzewo; owoce ma większe, bardziej w kształcie gruszki.

Składniki
  • owoce pigwy lub pigwowca
  • cukier (1 kg na 1 kg przygotowanych owoców)
  • spirytus lub wódka czysta
Wskazówki
  1. Owoce umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na drobne kawałki.
    I to najgorsza robota, bo są bardzo twarde!
  2. Zasypać w słojach cukrem.
  3. Przykryć gazą. Zostawić na ok. tydzień - do 10 dni.
  4. Zalać spirytusem rozmieszanym w proporcji 1:2 z wodą.
    Jeżeli zalewamy wódką, to bez wody, a np. zamocnić spirytusem.
  5. Powinno stać ok. 2 tygodnie w zamkniętym naczyniu.
    Po tym czasie zlać, a owoce wyrzucić.
    Minimalny czas dojrzewania - 6 miesięcy.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Wódki


Podobne strony

Wódka na pomarańczy z kawą

Wódka miodowa

Cytrynówka

Wódka kakaowa

Chodynówka