Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery Babka piaskowa YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Babka piaskowa
Leciutka, przepyszna babka, której przepis pochodzi od mojego Ojca. Obowiązkowo na Wielkanocnym stole.




Składniki
  • kostka masła (kiedyś 250 g, teraz 200 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • coś na wierzch: lukier, polewa lub cukier puder
Wskazówki
  1. Masło stopić w garnku.
  2. Całe jaja ubić z cukrem do puszystej masy (kilka minut).
  3. Do masy dosypać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
    Wymieszać. Dolać gorące masło. Wymieszać.
  4. Przelać ciasto do natłuszczonej formy na babki.
    Piec na małym ogniu 1 godzinę i 15 minut.
  5. Polać lukrem lub polewą cytrynową - gdy wystygnie.
    Można też posypać cukrem pudrem - gdy jeszcze ciepła.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Desery

Ciasta


Podobne strony

Ciasto Banoffee

Rogaliki kruche

Ciasto lodowo-truskawkowe

Bezy

Lodowiec Joli

Faworki, czyli chrust

Wafle z kajmakiem

Tort z orzechów włoskich

Rogaliki wytrawne

Sernik klasyczny

Domek sernik

Sernik Madzi

Ciasto bananowe

Rolada bezowa

Krem Brulee

Ciasto kruche klasyczne

Biszkopt klasyczny

Pierniczki IPSOSowe

Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek

Tiramisu

Rolada biszkoptowa