|
|
Ciasto kruche klasyczne |
|
Klasyczny przepis z mojego rodzinnego domu na ciasto kruche, np. do szarlotki, babeczek lub mazurków.
- 4 żółtka jaj
- 1 kostka masła
- więcej niż 0,5 kg m±ki pszennej / tortowej
- ¶mietana potrzebna do wgniecenia (oszczędnie dodawać)
- troszkę cukru
- szczypta soli
- troszkę proszku do pieczenia
- Na stole / dużej stolnicy wysypać m±kę.
Posiekać z masłem na drobno.
Dodać pozostałe składniki i SZYBKO wyrobić ciasto - im szybciej zagniatane, tym bardziej kruche.
- Wstawić do schłodzenia do lodówki.
- Piec na złoto w temp. 180 st. C.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|