Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery Ciasto kruche klasyczne YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

¦niadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Ciasto kruche klasyczne
Klasyczny przepis z mojego rodzinnego domu na ciasto kruche, np. do szarlotki, babeczek lub mazurków.

Składniki
  • 4 żółtka jaj
  • 1 kostka masła
  • więcej niż 0,5 kg m±ki pszennej / tortowej
  • ¶mietana potrzebna do wgniecenia (oszczędnie dodawać)
  • troszkę cukru
  • szczypta soli
  • troszkę proszku do pieczenia
Wskazówki
  1. Na stole / dużej stolnicy wysypać m±kę.
    Posiekać z masłem na drobno.
    Dodać pozostałe składniki i SZYBKO wyrobić ciasto - im szybciej zagniatane, tym bardziej kruche.
  2. Wstawić do schłodzenia do lodówki.
  3. Piec na złoto w temp. 180 st. C.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdk± s± obowi±zkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wy¶wietlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Desery

Ciasta


Podobne strony

Ciasto banoffee

Rogaliki kruche

Ciasto lodowo-truskawkowe

Bezy

Lodowiec Joli

Faworki, czyli chrust

Wafle z kajmakiem

Tort z orzechów włoskich

Rogaliki wytrawne

Sernik klasyczny

Domek sernik

Sernik Madzi

Ciasto bananowe

Rolada bezowa

Krem Brulee

Biszkopt klasyczny

Pierniczki IPSOSowe

Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek

Babka piaskowa

Tiramisu

Rolada biszkoptowa