Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery Rolada bezowa YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Rolada bezowa
Pychota. Co prawda w trakcie nadziewania rolada mi popękała, ale nie umniejsza to smaku! Zostawiłam część zmiksowanych owoców jako sos - podawany do samodzielnego polania na talerzu.

Składniki
  • 30 dag cukru
  • 4 białka jaj
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 25 dag serka mascarpone
  • 10 dag mrożonych malin lub truskawek
Wskazówki
  1. Owoce rozmrozić.
    Serek pomieszać z 5 łyżkami cukru.
    Wymieszać krem i wstawić do lodówki.
  2. Białka ubić na sztywno z cukrem.
    Dodać sok z cytryny i łyżkę mąki.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować na nim warstwę piany z białek.
    Piec ok. 25 min. w temp. 160 stopni C.
    Wyjąć i ostudzić.
  3. Na bezę wyłożyć masę serkową. Zrolować.
    Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 5 godzin.

    No więc ja zrolowałam ze ścierką jeszcze ciepłe.
    Owszem, z wierzchu pokruszyło się, ale utrzymało kształt rolady.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Desery

Ciasta


Podobne strony

Ciasto banoffee

Rogaliki kruche

Ciasto lodowo-truskawkowe

Bezy

Lodowiec Joli

Faworki, czyli chrust

Wafle z kajmakiem

Tort z orzechów włoskich

Rogaliki wytrawne

Sernik klasyczny

Domek sernik

Sernik Madzi

Ciasto bananowe

Krem Brulee

Ciasto kruche klasyczne

Biszkopt klasyczny

Pierniczki IPSOSowe

Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek

Babka piaskowa

Tiramisu

Rolada biszkoptowa