|
|
Słonina |
|
Nietypowa zagrycha, pochodząca z dawnych czasów, gdy jeszcze były prawdziwe słoniny.
Ale, będąc ostatnio na Litwie, tuż obok Gaładusi,
udało nam się kupić super słoninę. Doskonała do czystej zmrożonej wódeczki!
- słonina surowa w kawałku
istotne jest, by była gruba, tak na 5 cm lub więcej
- sól
- papryka słodka w proszku
- sporo świeżego czosnku
- Najpierw dzielę słoninę na kawałki do podania 'na raz' - taki pasek szerokości ok. 8 cm.
Oczywiście jeżeli mamy większy kawałek słoniny. :)
- Usuwam skórę.
- Natrzeć słoninę grubo solą i papryką.
I włożyć do zamrażalnika. Najmarniej na dobę.
- Podawać taką zmrożoną.
Do tego ostry nóż, chleb i czosnek w plasterkach
(słoninę na chleb, czosnek na słoninę, posolić).
Smacznego!
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|