Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Ryby Ryba faszerowana YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Ryba faszerowana
Smaczna, lekka potrawa. Element obowiązkowy diety przedświątecznej w moim rodzinnym domu. Raczej niedocenione danie w dzisiejszych czasach, mam wrażenie. A dość łatwe do przygotowania, hm...




Składniki
  • 1/2 kg ryby surowej w filetach
    w podstawowej wersji morszczuk i mintaj pół na pół
  • 1 jajko
  • kilka sporych cebul
  • 1 l wywaru warzywnego
    (patrz baza zupowa z przepisu na rosół),
    z większą ilością cebuli
  • 1 łyżka masła
  • ok. 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz - do smaku, cukru szczyptę
  • żelatyna
Wskazówki
  1. Rybę zmielić przez maszynkę do mięsa.

  2. Cebulę zetrzeć na tarce lub też zemleć na maszynce.
    I taką startą cebulę zeszklić na maśle.

  3. Do ryby dodać nie za gorącą maź cebulową, jajko, bułkę tartą, łyżkę masła i przyprawy.
    Wyrobić z masy kulki (średnica 5-7 cm, zależnie od wielkości miseczek).

  4. Ugotować wywar na samych warzywach, dodać sporo cebuli; lekko posolić.

  5. Na wolnym ogniu gotować kulki rybne w czystym wywarze (ok. 20-30 minut).

  6. Ugotowane kulki wkładać pojedynczo do miseczek.
  7. Żelatynę (sprawdzić na opakowaniu - ile trzeba na pozostały z gotowania wywar)
    wcześniej zalać zimną wodą, by spęczniała.
    Do odcedzonego wywaru dodać żelatynę i rozmieszać.
    Zalać w miskach kulki - minimum do połowy, nie muszą być całkiem zakryte.
  8. Można przybrać plastrami ugotowanej marchewki, jajkiem na twardo, zieloną pietruszką.
    Podawać na zimno, jak stężeje galaretka, koniecznie z majonezem (lub jakimś sosem majonezowym).
    Niektórzy lubią z chrzanem.

    Można też uformować masę rybną w walec i po ugotowaniu pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm.
    Wówczas należy układać w głębokim półmisku.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Ryby

Przystawki


Podobne strony

Śledź pod pierzynką

Karp pieczony z cebulką

Bakłażan z pomidorami i serem halloumi

Wrapsy z tortilli

Ogórki małosolne

Rolada szpinakowa

Pieczarki z mozarellą

Mus z wędzonego łososia

Grzybki w occie

Sandacz pod fasolkową pierzynką

Śledź pod pierzynką

Cebulak

Skrzydełka pieczone na ostro

Koreczki

Śledzie w pomidorach

Skrzydełka w miodzie

Śledzie w śmietanie

Ryba w winogronach

Topinki

Faszerowane pieczarki

Jaja faszerowane

Tatar z wołowiny

Galaretka mięsna

Pieczarki w boczku

Chrabąszcze - śliwki zawijane w boczku

Słonina

Rolada serowa