|
|
Ryba faszerowana |
|
Smaczna, lekka potrawa. Element obowiązkowy diety przedświątecznej w moim rodzinnym domu.
Raczej niedocenione danie w dzisiejszych czasach, mam wrażenie. A dość łatwe do przygotowania, hm...
- 1/2 kg ryby surowej w filetach
w podstawowej wersji morszczuk i mintaj pół na pół
- 1 jajko
- kilka sporych cebul
- 1 l wywaru warzywnego
(patrz baza zupowa z przepisu na rosół),
z większą ilością cebuli
- 1 łyżka masła
- ok. 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz - do smaku, cukru szczyptę
- żelatyna
- Rybę zmielić przez maszynkę do mięsa.
- Cebulę zetrzeć na tarce lub też zemleć na maszynce.
I taką startą cebulę zeszklić na maśle.
- Do ryby dodać nie za gorącą maź cebulową, jajko, bułkę tartą, łyżkę masła i przyprawy.
Wyrobić z masy kulki (średnica 5-7 cm, zależnie od wielkości miseczek).
- Na wolnym ogniu gotować kulki rybne w czystym wywarze (ok. 20-30 minut).
Ugotowane kulki wkładać pojedynczo do miseczek.
- Żelatynę (sprawdzić na opakowaniu - ile trzeba na pozostały z gotowania wywar)
wcześniej zalać zimną wodą, by spęczniała.
Do odcedzonego wywaru dodać żelatynę i rozmieszać.
Zalać w miskach kulki - minimum do połowy, nie muszą być całkiem zakryte.
- Można przybrać plastrami ugotowanej marchewki, jajkiem na twardo, zieloną pietruszką.
Podawać na zimno, jak stężeje galaretka, koniecznie z majonezem (lub jakimś sosem majonezowym).
Niektórzy lubią z chrzanem.
Można też uformować masę rybną w walec i po ugotowaniu pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm.
Wówczas należy układać w głębokim półmisku.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|