Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Dania mięsne Tatar z wołowiny YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Tatar z wołowiny
Niemal każdy ma swój sposób na tatara. My lubimy podawany z żółtkiem, ugarnirowany klasycznymi dodatkami: cebula, ogórek kiszony i grzybki w occie.




Składniki
  • 30 dag mięsa wołowego (np. z szynki)
  • 1 jajko
  • duża cebula
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej, woda gazowana
  • do przybrania: cebula, ogórek konserwowy, grzybki w occie, żółtka jajek
Wskazówki
  1. Mięso obrać z błon i zemleć (nie za bardzo drobno). Tradycyjnie jest siekane.
  2. Wyrobić z mięsem: całe jajko surowe, olej.
    Doprawić solą i pieprzem.
    W trakcie wyrabiania należy sprawdzać na smak.
    Należy wyrabiać dodając olej do momentu uzyskania jednolitej masy. Ja dodaję też nieco wody gazowanej dla poprawy konsystencji, jest lżejszy.
    Na koniec wymieszać z drobno pokrojaną cebulą.
  3. Wyłożyć do miski i przybrać wokół drobno pokrojonymi: cebulą, ogórkiem.
    Aby nie wyschło, na wygładzonej powierzchni wylać odrobinę oleju.
  4. Podawać podając każdemu osobno żółtko.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Dania mięsne

Przystawki


Podobne strony

Smażona wątróbka drobiowa

Bakłażan z pomidorami i serem halloumi

Golonka po staropolsku

Wrapsy z tortilli

Ogórki małosolne

Rolada szpinakowa

Kurczak świąteczny

Pieczarki z mozarellą

Cielęcina pieczona do kanapek

Polędwiczki w sosie kurkowym

Szynka pieczona

Mus z wędzonego łososia

Grzybki w occie

Wołowina w papryce

Żeberka w miodzie

Indyk z sosem pleśniowym na pieczarkach

Śledź pod pierzynką

Cebulak

Skrzydełka pieczone na ostro

Koreczki

Śledzie w pomidorach

Skrzydełka w miodzie

Śledzie w śmietanie

Domowy pasztet mięsny

Strogonow

Kaczka po hiszpańsku

Topinki

Faszerowane pieczarki

Jaja faszerowane

Galaretka mięsna

Ryba faszerowana

Pieczarki w boczku

Chrabąszcze - śliwki zawijane w boczku

Słonina

Rolada serowa