Niemal każdy ma swój sposób na tatara.
My lubimy podawany z żółtkiem, ugarnirowany klasycznymi dodatkami: cebula, ogórek kiszony i grzybki w occie.
- 30 dag mięsa wołowego (np. z szynki)
- 1 jajko
- duża cebula
- sól, pieprz - do smaku
- olej
- do przybrania: cebula, ogórek konserwowy, grzybki w occie, żółtka jajek
- Mięso obrać z błon i zemleć (nie za bardzo drobno).
- Wyrobić z mięsem: całe jajko surowe, olej.
Doprawić solą i pieprzem.
W trakcie wyrabiania należy sprawdzać przyprawy.
Należy wyrabiać dodając olej do momentu uzyskania jednolitej masy.
Na koniec wymieszać z drobno pokrajaną cebulą.
- Wyłożyć do miski i przybrać wokół drobno pokrojonymi: cebulą, ogórkiem i grzybkami.
Aby nie wyschło, na wygładzonej powierzchni wylać odrobinę oleju.
- Podawać dodając każdemu osobno żółtko.
Góra
|