|
|
Zupa ogórkowa |
|
Zupa z kiszonych ogórków jest drugą, po pomidorowej, na naszym stole.
Tutaj z kolei sprawą dyskusyjną są ziemniaczki. Niektórzy jedzą ją tylko z chlebem, inni podają ugotowane ziemniaki oddzielnie...
- mięso na zupę (patrz bazowy rosół z kury)
- włoszczyzna do zupy:
2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, por, cebula (podpalona na ogniu)
- ogórki kiszone, sporo
- sól do smaku, dodaję pod koniec
- kilka ziaren pieprzu
- listek laurowy
- kilka bóbek ziela angielskiego
- ziemniaki
- Do dużego garnka włożyć mięso, zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa i przyprawy.
- Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Koniecznie szumować, czyli zdejmować z powierzchni zgotowane białko mięsne.
- Gdy bazę mamy już ugotowaną, wrzucam do niej pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i je gotuję do miękkości.
Nie należy ich zbyt rozgotować.
- Ogórki zetrzeć na burakowej tarce i poddusić z odrobiną masła w osobnym rondelku.
W ten sposób nie będą twarde w zupie.
Czasem, gdy mają twardą skórę, można je obrać (przed starciem oczywiście).
- Wrzucić podduszone ogórki do zupy, gdy ziemniaki będą ugotowane.
Zagotować.
Doprawić do smaku solą.
- Podawać zupę zabieloną śmietaną.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|