Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Zupy Zupa ogórkowa YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Zupa ogórkowa
Zupa z kiszonych ogórków jest drugą, po pomidorowej, na naszym stole. Tutaj z kolei sprawą dyskusyjną są ziemniaczki. Niektórzy jedzą ją tylko z chlebem, inni podają ugotowane ziemniaki oddzielnie...

Składniki
  • mięso na zupę (patrz bazowy rosół z kury)
  • włoszczyzna do zupy:
    2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, por, cebula (podpalona na ogniu)
  • ogórki kiszone, sporo
  • sól do smaku, dodaję pod koniec
  • kilka ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • kilka bóbek ziela angielskiego
  • ziemniaki
Wskazówki
  1. Do dużego garnka włożyć mięso, zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa i przyprawy.
  2. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
    Koniecznie szumować, czyli zdejmować z powierzchni zgotowane białko mięsne.
  3. Gdy bazę mamy już ugotowaną, wrzucam do niej pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i je gotuję do miękkości.
    Nie należy ich zbyt rozgotować.
  4. Ogórki zetrzeć na burakowej tarce i poddusić z odrobiną masła w osobnym rondelku.
    W ten sposób nie będą twarde w zupie.
    Czasem, gdy mają twardą skórę, można je obrać (przed starciem oczywiście).
  5. Wrzucić podduszone ogórki do zupy, gdy ziemniaki będą ugotowane.
    Zagotować.
    Doprawić do smaku solą.
  6. Podawać zupę zabieloną śmietaną.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Zupy


Podobne strony

Uszka z grzybami do barszczu

Zupa grochowa

Zupa ryżowa z kurczakiem

Zupa z kiszonej kapusty

Zupa pomidorowa

Rosół z kury