|
|
Śliwki Jagusi |
|
Moje ulubione śliwki w occie. Przepis pochodzi od koleżanki mojej Mamy, p. Jagusi.
Super jako dodatek np. do wędlin, pasztetu.
- dojrzałe (ale nie przejrzałe) śliwki wypestkować
i drobno pokroić - minimum na ćwiartki, gdy większe, to na ósemki
- ocet 5%
- cukier
- Śliwki wypestkowane zważyć i zapisać wynik!
- Do kamionkowego garnka lub dużego słoja wrzucić pokrojone drobno śliwki.
Zalać octem 5% (gdy mamy ocet 10%, to rozwodnić pół na pół z wodą).
Odstawić na dobę.
- Po tym czasie ocet zlać - doskonale nadaje się do potraw.
- Śliwki zasypać cukrem (tyle, ile ważyły na początku).
Trzymać, aż się rozpuści cukier, ale max. 2 doby.
- Układać luźno w słoikach.
Zalewać wytworzoną zalewą octowo-cukrową ze śliwek.
Słoiki zakręcać; nic z nimi nie trzeba robić.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|