|
|
Domek sernik |
|
Ciekawie sformowany i smaczny sernik na zimno. Przepis z mojego dzieciństwa...
- 70 dag tłustego białego sera
- 1 całe jajo
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- herbatniki typu PetitBure
- 1 łyżka kakao
- rodzynki
- na polewę: 1/4 kostki masła, 1/4 szklanki cukru, 1 łyżka wody, 1 łyżka kakao
- W malakserze na gładką masę rozetrzeć: ser, jajko, masło, cukier.
- Na folii aluminiowej ułożyć na górze, w poprzek obok siebie 3 herbatniki.
Układać poniżej tej linii kolejne herbatniki tworząc 3 pasy.
Wyłożyć na herbatniki połowę masy.
Posypać rodzynkami.
- Do drugiej połowy masy dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć kakaową masę na wierzch.
Spłaszczyć masę nożem na brzegach.
- Pomagając folią aluminiową podnieść dłuższe boki - tak aby się zetknęły.
Po ukrojeniu kawałek sernika powinien mieć kształt trójkąta, gdzie w środku jest kakaowy sernik.
- Składniki polewy rozpuścić w garnku, mieszać do rozpuszczenia cukru.
Jak będzie gęstnieć, polać domek.
Ciasto potrzebuje kilku godzin, najlepiej całej nocy, w lodówce.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|