Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery Sernik klasyczny YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Sernik klasyczny
Klasyczny sernik. Przepis na baaardzo dużą blachę. Zawsze można zrobić połowę:)

Składniki
  • Masa serowa:
    1kg tłustego białego sera - 2-3krotnie zemleć (można też skorzystać z kupnego, już przemielonego)
    3 jajka
    1/2 kostki masła
    1 szklanka cukru pudru
    budyń waniliowy
    sok z 1 cytryny
  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    5 żółtek
    2 łyżeczki ciasta do pieczenia
    szczypta soli
    1 kostka masła
    śmietany trochę do wyrobienia ciasta
  • Na wierzch: 5 białek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru
  • można dodać np. brzoskwinie lub ananasy z puszki
Wskazówki
  1. Utrzeć ser z masłem, cukrem, żółtkami z 3 jaj, proszkiem z budyniu i sokiem z cytryny.
    Ubić pianę z 3 białek, dodać do masy serowej i wymieszać.
  2. Wszystkie składniki ciasta wymieszać i wyrobić.
    Ciasto podzielić na 2 częśći, jedną wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
  3. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć połowę ciasta i zrobić spód.
    Wyłożyć masę serową.
    Na niej można ułożyć plastry owoców.
  4. Ubić pianę z 5 białek z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
    Przełożyć na blachę i rozprowadzić po ananasach / brzoskwiniach.
    Zmrożone ciasto zetrzeć na wierzch przez tarkę.
    Można też ułożyć kratkę z cienkich wałeczków.
  5. Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 1 godzinę.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Desery

Ciasta


Podobne strony

Ciasto banoffee

Rogaliki kruche

Ciasto lodowo-truskawkowe

Bezy

Lodowiec Joli

Faworki, czyli chrust

Wafle z kajmakiem

Tort z orzechów włoskich

Rogaliki wytrawne

Domek sernik

Sernik Madzi

Ciasto bananowe

Rolada bezowa

Krem Brulee

Ciasto kruche klasyczne

Biszkopt klasyczny

Pierniczki IPSOSowe

Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek

Babka piaskowa

Tiramisu

Rolada biszkoptowa