|
|
Sernik klasyczny |
|
Klasyczny sernik. Przepis na baaardzo dużą blachę. Zawsze można zrobić połowę:)
- Masa serowa:
1kg tłustego białego sera - 2-3krotnie zemleć (można też skorzystać z kupnego, już przemielonego)
3 jajka
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
budyń waniliowy
sok z 1 cytryny
- Ciasto:
3 szklanki mąki
5 żółtek
2 łyżeczki ciasta do pieczenia
szczypta soli
1 kostka masła
śmietany trochę do wyrobienia ciasta
- Na wierzch: 5 białek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru
- można dodać np. brzoskwinie lub ananasy z puszki
- Utrzeć ser z masłem, cukrem, żółtkami z 3 jaj, proszkiem z budyniu i sokiem z cytryny.
Ubić pianę z 3 białek, dodać do masy serowej i wymieszać.
- Wszystkie składniki ciasta wymieszać i wyrobić.
Ciasto podzielić na 2 częśći, jedną wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
- Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć połowę ciasta i zrobić spód.
Wyłożyć masę serową.
Na niej można ułożyć plastry owoców.
- Ubić pianę z 5 białek z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Przełożyć na blachę i rozprowadzić po ananasach / brzoskwiniach.
Zmrożone ciasto zetrzeć na wierzch przez tarkę.
Można też ułożyć kratkę z cienkich wałeczków.
- Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 1 godzinę.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|