|
|
Kluski śląskie |
|
Kluski śląskie to super składnik dania obiadowego, szczególnie polecane do mięs w sosach.
Można je też oczywiście jadać samodzielnie, okraszone podsmażoną cebulką. Pycha!
- ugotowane ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- sól
- cebula i olej - do omasty
- Przetrzeć ugotowane ziemniaki.
- Dodać mąki (mniej więcej tyle, jak 1/4 ziemniaków), jajko i posolić masę.
Wyrobić.
- Toczyć małe kulki o średnicy ok. 3-4 cm.
Palcem zrobić dziurkę.
Wrzucać partiami na osolony wrzątek.
Gotować tylko chwilę od wynurzenia klusek.
- Podawać gorące, okraszone podsmażoną cebulką.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|