Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery Wafle z kajmakiem YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Wafle z kajmakiem
Wafle z kajmakiem to moje ulubione ciasto, zawsze obecne na świętach.
Według tego przepisu robiła je zwykle babcia Krysia. Sztuka polega na długim gotowaniu na wolnym ogniu - aby nie przegotować.

Składniki
  • 2 paczki wafli dużych kwadratowych
  • 1 litr mleka
  • 1 kg cukru
  • laska wanilii
  • można dodać: łyżkę masła, kakao - ale to już profanacja!
Wskazówki
  1. Mleko z cukrem i laską wanilii gotować długo na bardzo wolnym ogniu - do zgęstnienia, często mieszając.
    To naprawdę długo trwa.
    Sprawdzamy na spodeczku, czy już zgęstniało.
    Będzie też zmieniać kolor na waniliowy.
  2. Układać wafle, każdy dokładnie polać kajmakiem.
  3. Po przełożeniu wafle przycisnąć deską, wynieść do chłodnego miejsca.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Desery

Ciasta


Podobne strony

Ciasto banoffee

Rogaliki kruche

Ciasto lodowo-truskawkowe

Bezy

Lodowiec Joli

Faworki, czyli chrust

Tort z orzechów włoskich

Rogaliki wytrawne

Sernik klasyczny

Domek sernik

Sernik Madzi

Ciasto bananowe

Rolada bezowa

Krem Brulee

Ciasto kruche klasyczne

Biszkopt klasyczny

Pierniczki IPSOSowe

Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek

Babka piaskowa

Tiramisu

Rolada biszkoptowa