|
|
Wafle z kajmakiem |
|
Wafle z kajmakiem to moje ulubione ciasto, zawsze obecne na świętach.
Według tego przepisu robiła je zwykle babcia Krysia. Sztuka polega na długim gotowaniu na wolnym ogniu - aby nie przegotować.
- 2 paczki wafli dużych kwadratowych
- 1 litr mleka
- 1 kg cukru
- laska wanilii
- można dodać: łyżkę masła, kakao - ale to już profanacja!
- Mleko z cukrem i laską wanilii gotować długo na bardzo wolnym ogniu - do zgęstnienia, często mieszając.
To naprawdę długo trwa.
Sprawdzamy na spodeczku, czy już zgęstniało.
Będzie też zmieniać kolor na waniliowy.
- Układać wafle, każdy dokładnie polać kajmakiem.
- Po przełożeniu wafle przycisnąć deską, wynieść do chłodnego miejsca.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|