Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery Faworki, czyli chrust YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Faworki, czyli chrust
Faworki są dość pracochłonnym deserem. Ale zdecydowanie warto się pomęczyć!
Standardowo serwowane na Sylwestra i w okresie karnawału. Jednak na Suwalszczyźnie występują całorocznie w postaci "mrowiska": ułożone w stos sklejany lukrem i posypane makiem.
A do smażenia potrzebne są 2 osoby: jedna smaży, druga posypuje gorące cukrem.

Składniki
  • 1/2 kg mąki
  • 4-5 żółtek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • 8 łyżek gęstej śmietany
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
Wskazówki
  1. Wyrobić ciasto.
    Ważne jest, by kilkakrotnie porządnie zbić ciasto wałkiem.
  2. Cienko wałkować i wykrawać faworki rydelkiem.
  3. Smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu.
  4. Wyjmować na papier, aby ociekł nadmiar tłuszczu.
    Jeszcze gorące przesypywać obficie cukrem podrem.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Desery

Ciasteczka


Podobne strony

Ciasto banoffee

Rogaliki kruche

Ciasto lodowo-truskawkowe

Bezy

Lodowiec Joli

Wafle z kajmakiem

Tort z orzechów włoskich

Rogaliki wytrawne

Sernik klasyczny

Domek sernik

Sernik Madzi

Ciasto bananowe

Rolada bezowa

Krem Brulee

Ciasto kruche klasyczne

Biszkopt klasyczny

Pierniczki IPSOSowe

Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek

Babka piaskowa

Tiramisu

Rolada biszkoptowa