Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery Lodowiec Joli YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Lodowiec Joli
Bardzo smaczne ciacho. Wymaga dobrego schłodzenia.
Podane składniki wystarczają na małą tortownicę.

Składniki
  • 1 paczka biszkoptów
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (samego proszku)
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • bakalie, owoce do dekoracji, galaretka na wierzch
Wskazówki
  1. Żółtka ubić z cukrem.
    Dodać proszek budyniowy i 4 łyżki zimnego mleka.
  2. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym.
  3. Wlać masę z żółtek do mleka mieszając.
    Zagotować na małym ogniu do zgęstnienia budyniu.
    Ostudzić.
  4. Utrzeć masło dodając masę budyniową.
    Podzielić na dwie części, do jednej dodając kakao.
  5. Układać w tortownicy kolejno: biszkopty, ciemną masę, rodzynki i bakalie, jasną masę, owoce, tężejącą galaretkę.
    Wystudzić i trzymać w lodówce.
    Koniecznie biszkopty przed zalaniem nasączyć (np. woda z esencją kawową z łyżką alkoholu).
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Desery

Ciasta


Podobne strony

Ciasto banoffee

Rogaliki kruche

Ciasto lodowo-truskawkowe

Bezy

Faworki, czyli chrust

Wafle z kajmakiem

Tort z orzechów włoskich

Rogaliki wytrawne

Sernik klasyczny

Domek sernik

Sernik Madzi

Ciasto bananowe

Rolada bezowa

Krem Brulee

Ciasto kruche klasyczne

Biszkopt klasyczny

Pierniczki IPSOSowe

Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek

Babka piaskowa

Tiramisu

Rolada biszkoptowa