|
|
Lodowiec Joli |
|
Bardzo smaczne ciacho. Wymaga dobrego schłodzenia.
Podane składniki wystarczają na małą tortownicę.
- 1 paczka biszkoptów
- 5 żółtek
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego (samego proszku)
- 250 g masła
- 2 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- bakalie, owoce do dekoracji, galaretka na wierzch
- Żółtka ubić z cukrem.
Dodać proszek budyniowy i 4 łyżki zimnego mleka.
- Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym.
- Wlać masę z żółtek do mleka mieszając.
Zagotować na małym ogniu do zgęstnienia budyniu.
Ostudzić.
- Utrzeć masło dodając masę budyniową.
Podzielić na dwie części, do jednej dodając kakao.
- Układać w tortownicy kolejno: biszkopty, ciemną masę, rodzynki i bakalie, jasną masę, owoce, tężejącą galaretkę.
Wystudzić i trzymać w lodówce.
Koniecznie biszkopty przed zalaniem nasączyć (np. woda z esencją kawową z łyżką alkoholu).
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|