|
|
Ogórki konserwowe |
|
Na konserwowe należy wybierać ogórki małe, jędrne i oczywiście gruntowe.
Nie pamiętam na ile kg ogórków starczy zalewy z proporcji podanych poniżej - i tak wiele zależy od układu w słoikach. :-)
- ogórki drobne (powiedzmy 5 kg)
- na zalewę: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli
i przyprawy /na słoik: gorczyca, listek laurowy, ziarnka pieprzu i całe gałązki kopru (wraz z korzeniem i nasionami)
- koniecznie nowe pokrywki do słoików
- Ogórki umyć i odrzucić niezdrowe czy uszkodzone.
- Zagotować zalewę.
Układać ciasno w słoikach ogórki.
Do każdego słoika wrzucić przypawy wraz z koprem i przykryć zalewą.
- Wekować: od zagotowania 5 minut.
Jak wystygną, należy wynieść do chłodnego pomieszczenia - najlepiej do piwnicy.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|