|
|
Śledź pod pierzynką |
|
Niegdyś bardzo popularna przystawka imieninowa.
- śledzie
- 2 średnie buraki
- 2 marchewki
- 2 średnie kartofle
- 2 cebule
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sporo majonezu (1 i 1/2 słoika)
- do ozdobienia dodatkowo: ogórek kiszony, szczypiorek, rzodkiewka
- Matjasy wymagają tylko wyjęcia z opakowania i pokrojenia w dzwonka:)
- Buraki, marchewka i ziemniaki po ugotowaniu (w osolonej wodzie) pokroić w kostkę.
- Układać w naczyniu warstwami:
- dzwonka śledzi
- posiekaną cebulę wymieszaną z oliwą, pokryć cieniutką warstwą majonezu
- pokrojone w kostkę buraki, pokryć cienką warstwą majonezu
- marchewka, majonez
- ziemniaki, majonez
- na wierzchu ozdobnie: na środku drobiutko pokrojone jajka na twardo,
a po bokach posiekane: ogórki, rzodkiewka, szczypior.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|