Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przystawki Śledź pod pierzynką YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Śledź pod pierzynką
Niegdyś bardzo popularna przystawka imieninowa.

Składniki
  • śledzie
  • 2 średnie buraki
  • 2 marchewki
  • 2 średnie kartofle
  • 2 cebule
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sporo majonezu (1 i 1/2 słoika)
  • do ozdobienia dodatkowo: ogórek kiszony, szczypiorek, rzodkiewka
Wskazówki
  1. Matjasy wymagają tylko wyjęcia z opakowania i pokrojenia w dzwonka:)
  2. Buraki, marchewka i ziemniaki po ugotowaniu (w osolonej wodzie) pokroić w kostkę.
  3. Układać w naczyniu warstwami:
    1. dzwonka śledzi
    2. posiekaną cebulę wymieszaną z oliwą, pokryć cieniutką warstwą majonezu
    3. pokrojone w kostkę buraki, pokryć cienką warstwą majonezu
    4. marchewka, majonez
    5. ziemniaki, majonez
    6. na wierzchu ozdobnie: na środku drobiutko pokrojone jajka na twardo,
      a po bokach posiekane: ogórki, rzodkiewka, szczypior.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Przystawki


Podobne strony

Bakłażan z pomidorami i serem halloumi

Wrapsy z tortilli

Ogórki małosolne

Rolada szpinakowa

Pieczarki z mozarellą

Mus z wędzonego łososia

Grzybki w occie

Cebulak

Skrzydełka pieczone na ostro

Koreczki

Śledzie w pomidorach

Skrzydełka w miodzie

Śledzie w śmietanie

Topinki

Faszerowane pieczarki

Jaja faszerowane

Tatar z wołowiny

Galaretka mięsna

Ryba faszerowana

Pieczarki w boczku

Chrabąszcze - śliwki zawijane w boczku

Słonina

Rolada serowa