|
|
Paella z owocami morza |
|
Fajne danie i wcale nie trudne. Wymagana duża i głęboka patelnia z pokrywką.
Podane proporcje dla 4 głodnych osób.
Prostsza wersja polega na samych krewetkach i np. groszku zielonym. Wówczas przed podaniem skropić cytryną i dodać listki mięty.
- 3/4 szklanki ryżu długoziarnistego
- kiełbasa chorizo
- mieszanka owoców morza (może być mrożonka)
- 2 papryki: czerwona i żółta
- pół kabaczka
- 2 pomidory
- cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- pół litra bulionu (np. z kostki bulionowej)
- olej do smażenia
- zielenina do posypania, np. zielona pietruszka i bazylia
- Na łyżce oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę wraz z posiekanym czosnkiem.
Gdy cebula będzie szklista, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i smażyć do wytopienia z niej tłuszczu.
- Wsypać na patelnię przepłukany uprzednio ryż i wymieszać dokładnie, by każde ziarenko było obtoczone tłuszczem.
Zalać szklanką bulionu, przykryć i na małym ogniu czekać do wchłonięcia płynu.
Ponownie dolać bulionu - i tak z 3-4 razy aż ryż będzie prawie dobry (nie rozgotować ryżu!).
- Paprykę pokroić w paski i przesmażyć na innej patelni.
Kabaczek zetrzeć na 'buraczanej' tarce (ze skórką, ale bez nasion).
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
Miąższ pokroić w kostkę usuwając pestki.
- Do patelni z ryżem dodać warzywa i owoce morza; wymieszać.
Kilka minut pod przykryciem na wolnym ogniu trzymać - by doszły owoce morza (nie trzeba zbyt długo, ok. 5 minut).
Wyłączyć gaz. Dodać łyżkę masła, wymieszać i zostawić pod przykryciem z 2 minuty.
- Przed podaniem posypać zieleniną.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|