Grzybki w occie to klasyczna przystawka do wędlin i wódeczki. Niegdyś żadne imieniny nie mogły się bez nich obyć i świadczyły o jakości kuchni
gospodyni.
Konieczne są zdrowe i świeże grzybki, najlepiej same ładne łebki lub niewielkie grzybki w całości.
Najlepsze są: prawdziwki, podgrzybki, zielonki (gąska zielona), kurki; super są też obrane małe maślaczki, opieńki.
O rydzach nie wspominając - marzenie!
Robię jednorodne słoiczki, tzn. każdy rodzaj grzyba w innym słoiku, co nieco utrudnia przygotowanie, ale jest bardziej praktyczne potem.
- przebrane i obrane grzyby
- ocet 10%
- przyprawy: ziarna pieprzu czarnego, liść laurowy, ziele angielskie
- sól, cukier
- Przygotowane grzyby wrzucić na chwil kilka do posolonej wrzącej wody.
Sprawdzić wbijając widelec, czy gotowe - nie powinny być zbyt miękkie, byle nie surowe.
- Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem w proporcji 4:1 wraz z przyprawami.
Do prawdziwków i rydzy zamiast cukru użyć miodu.
Można też do gotowania wrzucić pokrojoną cebulę.
Ja rzadko stosuję, bo skraca czas przetrzymywania przetworów.
- Grzyby poukładać luźno w słoikach i zalać wrzącą zalewą.
Słoiki zakręcić i poukładać do góry dnem.
Pozostawić do ostygnięcia.
Góra
|