|
|
Zupa ryżowa z kurczakiem |
|
Pożywna, a jednocześnie 'lekka' zupa. Z dnia na dzień robi się bardziej ryżowa, a mniej rosołowa.
- kurczaka część (najlepiej tzw. porcję rosołową - kadłubek obrany z mięsa i np. ćwiartkę z nogą)
- włoszczyzna do zupy:
2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, por, cebula (podpalona na ogniu)
- sól do smaku, dodaję pod koniec
- kilka ziaren pieprzu
- listek laurowy
- kilka bóbek ziela angielskiego
- ryż: na cały gar zupy wystarczy 1/2 do 2/3 szklanki
- Do dużego garnka włożyć mięso, zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa i przyprawy.
- Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Koniecznie szumować, czyli zdejmować z powierzchni zgotowane białko mięsne.
- Gdy bazę mamy już ugotowaną, wyjmuję warzywa i mięso.
Mięso obieram i kawałki kurczaka wrzucam z powrotem do zupy.
Można, jak kto lubi, wrzucić też skrojoną marchewkę.
- Doprawić do smaku solą.
- Wsypać ryż i gotować do jego miękkości.
I gotowe!
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|