Wspaniałe danie, doskonale pasuje na świąteczny obiad. Podać można np. z pieczonymi ziemniakami.
- zgrabny mięsień szynki wieprzowej
(istotne, by nie był przecięty, tylko cały)
- przyprawy:
zioła (tymianek, rozmaryn), sól, pieprz
- czosnku ząbek
- miód kilka łyżek
- sos sojowy, najlepiej jasny (2-3 łyżki)
- Rozetrzeć czosnek z solą, pieprzem i ziołami.
Mięso natrzeć 'na sucho' mieszanką roztartych przypraw i odstawić do lodówki na 2 dni.
- Włożyć mięso do rękawa do pieczenia i natrzeć wymieszanym miodem z sosem sojowym.
Najlepiej jeszcze z godzinę potrzymać w tym worku przed wstawieniem do pieczenia.
- Piec w rękawie w temperaturze 200 stopni.
Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości mięśnia.
Na średnio-duży, ale grubszy trzeba liczyć 1,5 godziny.
- Kroić w grube plastry - do podania na ciepło.
Oczywiście na zimno też świetna, tylko cieniej kroić.
Góra
|