|
|
Polędwiczki w sosie kurkowym |
|
Wyjątkowe danie. Podać można np. z pieczonymi ziemniakami.
Pewnie zamiast kurek doskonale się też spiszą prawdziwki:)
- polędwiczki wieprzowe
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz
- oliwa, masło - do przesmażenia
- kurki, mogą być mrożone
- śmietana słodka kremówka i śmietana zwykła 18
- Mięso natrzeć 'na sucho' mieszanką ziołami i przyprawami.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucić całe polędwiczki i przesmażyć krótko na ostrym ogniu ze wszystkich stron.
- Piec w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni.
Do naczynia podlać nieco wody, na wierzch ułożyć wiórki masła.
Czas pieczenia zależy od wielkości polędwiczek; nie za długo, powiedzmy 45 minut.
Jeżeli naczynie przykryjemy, będą bardziej soczyste.
Można też piec otwarte, wówczas uzyskamy fajnie przesuszone i bardziej przypieczone mięsko - co kto lubi.
- Sos kurkowy - na patelni podgrzać słodką śmietankę, wrzucić kurki.
Smażyć do odparowania, zagęszczenia sosu.
Posolić i popieprzyć do smaku.
Można pod koniec nieco zakwasić zwykłą śmietaną.
- Kroić w ukośne plastry.
Podawać na gorąco.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|