Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Dania główne Polędwiczki w sosie kurkowym YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Polędwiczki w sosie kurkowym
Wyjątkowe danie. Podać można np. z pieczonymi ziemniakami. Pewnie zamiast kurek doskonale się też spiszą prawdziwki:)

Składniki
  • polędwiczki wieprzowe
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • oliwa, masło - do przesmażenia
  • kurki, mogą być mrożone
  • śmietana słodka kremówka i śmietana zwykła 18
Wskazówki
  1. Mięso natrzeć 'na sucho' mieszanką ziołami i przyprawami.
  2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić całe polędwiczki i przesmażyć krótko na ostrym ogniu ze wszystkich stron.
  3. Piec w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni.
    Do naczynia podlać nieco wody, na wierzch ułożyć wiórki masła.
    Czas pieczenia zależy od wielkości polędwiczek; nie za długo, powiedzmy 45 minut.
    Jeżeli naczynie przykryjemy, będą bardziej soczyste.
    Można też piec otwarte, wówczas uzyskamy fajnie przesuszone i bardziej przypieczone mięsko - co kto lubi.
  4. Sos kurkowy - na patelni podgrzać słodką śmietankę, wrzucić kurki.
    Smażyć do odparowania, zagęszczenia sosu.
    Posolić i popieprzyć do smaku.
    Można pod koniec nieco zakwasić zwykłą śmietaną.
  5. Kroić w ukośne plastry.
    Podawać na gorąco.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Dania główne

Dania mięsne


Podobne strony

Tarta z porem i pieczarkami

Smażona wątróbka drobiowa

Szpinak z patelni

Spaghetti carbonara

Golonka po staropolsku

Cheeseburgery domowe

Wrapsy z tortilli

Kurczak świąteczny

Zapiekanka łososiowo-krewetkowa

Cielęcina pieczona do kanapek

Szynka pieczona

Grzyby z patelni

Paella z owocami morza

Wołowina w papryce

Żeberka w miodzie

Sandacz pod fasolkową pierzynką

Makaron ryżowy z kurczakiem

Indyk z sosem pleśniowym na pieczarkach

Skrzydełka pieczone na ostro

Skrzydełka w miodzie

Ryba w winogronach

Kluski śląskie

Domowy pasztet mięsny

Strogonow

Kaczka po hiszpańsku

Tatar z wołowiny

Galaretka mięsna

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem 2