Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Dania główne Zapiekanka łososiowo-krewetkowa YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Zapiekanka łososiowo-krewetkowa
Pyszne jednogarnkowe danie, nad przygotowaniem którego jednak trzeba popracować. Ale można je przygotować wcześniej.
Z podanych ilości wyjdzie naprawdę spora porcja (np. 6 głodnych osób).
Ponoć równie smaczne wyjdzie z makaronem, ale jeszcze nie robiłam.

Składniki
  • 2 szklanki ryżu
  • 70 dag świeżych filetów z łososia
  • krewetki średnie (może być mrożonka, byle nie koktajlowe)
  • ser cheddar 20 dag
  • sos:
    1/2 litra mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżeczki mąki zwykłej - do zagęszczenia
    przyprawy według gustu i smaku:
    pasta lub przyprawa curry
    musztarda - z 2 łyżeczki ostrej
    sok z pół cytryny
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • sól, czarny pieprz mielony, listek laurowy
Wskazówki
  1. Filety łososia obrać ze skóry.
    Na sporą patelnię wlać 4 szklanki wody i włożyć łososia.
    Dodać gałązki zielonej pietruszki, listek laurowy, sól i pieprz.
    Gotować 12 minut, aż łosoś zmięknie.
    Wyjąć rybę.
    Do wrzącego płynu wrzucić krewetki i zagotować (im szybciej, tym lepiej).
    Przytrzymać z 1-2 minuty i wyjąć łyżką cedzakową, a płyn odcedzić.
    Ugotowanego łososia pozostawić do ostygnięcia, następnie wyjąć ości i pokruszyć w drobne płatki.
  2. Płyn po rybie wlać do rondla i wrzucić doń ryż.
    Zagotować i gotować 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
    Zdjąć garnek z ognia i pozostawić pod przykryciem jeszcze na 5 minut.
  3. Przygotować sos: w garnku wymieszać mleko z masłem, zagęścić mąką.
    Doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu, stale mieszając, aż sos stanie się gęsty i gładki.
    Doprawić solą, pieprzem, curry, musztardą i sokiem z cytryny.
    Wymieszać i gotować jeszcze na wolnym ogniu z 2 minuty.
  4. Zetrzeć ser.
    Ryż wymieszać z rybą, posiekaną natką pietruszki i połową sera.
    Wymieszać z sosem.
  5. Do dużego naczynia żaroodpornego przełożyć wymieszany dokładnie ryż.
    Na wierzchu ułożyć krewetki i posypać drugą połową sera.
    Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać, aż wierzchnia warstwa przyrumieni się na złoty kolor (czyli bez przykrycia).
  6. Smacznego!
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Dania główne

Seafood


Podobne strony

Tarta z porem i pieczarkami

Smażona wątróbka drobiowa

Szpinak z patelni

Spaghetti carbonara

Golonka po staropolsku

Cheeseburgery domowe

Wrapsy z tortilli

Kurczak świąteczny

Letnia sałatka krabowa

Polędwiczki w sosie kurkowym

Szynka pieczona

Grzyby z patelni

Paella z owocami morza

Wołowina w papryce

Żeberka w miodzie

Sandacz pod fasolkową pierzynką

Makaron ryżowy z kurczakiem

Indyk z sosem pleśniowym na pieczarkach

Makaron z owocami morza

Ryba w winogronach

Kluski śląskie

Strogonow

Kaczka po hiszpańsku

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem 2

Krewetki w maśle