|
|
Rolada szpinakowa |
|
Ciekawa przystawka, smaczna i lekka.
A jaki efekt wizualny!
- szpinak, może być mrożony lub świeże liście
- 2 serki śmietankowe, np. Almette
- 4 jajka
- 2+2 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- łyżka masła
- łosoś wędzony 400g
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Na patelni podsmażamy na maśle pokrojony czosnek (2 ząbki), dodajemy szpinak.
Przyprawiamy: sól, pieprz, gałka.
Odsączamy na sitku i studzimy. Jak jest w liściach - miksujemy.
Żółtka dodajemy do szpinaku po jednym - mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku, dosypujemy mąkę i mieszamy.
- Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st.
- Serek przyprawić solą i wymieszać z posiekanym czosnkiem (2 ząbki).
Przestygnięty placek szpinakowy smarujemy serkiem i na to układamy łososia tak, aby pokrył całość.
- Zwijamy jak roladę (wzdłuż dłuższego boku) i zawijamy ściśle w folię do żywności.
- Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Kroić w plastry grubości 0,5-1 cm.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|