Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery Rogaliki kruche YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Rogaliki kruche
Podobne do rogalików drożdżowych, tylko nie wymagają drożdży. :-)
Oryginalne ciasteczka wytrawne; i nie takie strasznie trudne - wymagają jedynie wprawy w lepieniu...
Przepis pochodzi z mojej rodziny, często towarzyszyły spotkaniom przy karcianym stoliku.

Składniki
  • 0,5 kg mąki
  • 25 dag masła
  • 6 łyżek cukru
  • 25 dag śmietany (używam 18%)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 dag dżemu (dobry jest nierzadki i kwaskowy, np. z czarnej porzeczki lub śliwkowy)
  • do posypania: cukier puder
Wskazówki
  1. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito.
    Masło posiekać na mące.
    Połączyć ze śmietaną wymieszaną z cukrem.
    Wyrobić jednolite ciasto.
  2. Rozwałkować na placki dość cienkie (3 mm).
    Wykrajać trójkąty.
    Nadzienie układać łyżeczką przy dolnym, dłuższym boku trójkąta i rolować do góry, w kierunku czubka.
    Po zrolowaniu zagiąć ku sobie wolne końce - powstanie rogalik.
  3. Wstawiać do gorącego piekarnika 180-200 st.
    Piec ok. 25-30 minut, aż nie będą blade.
    Gorące posypywać cukrem pudrem.
Góra