|
|
Francuska sałata z serem kozim |
|
Jak to podróże kształcą! :-)
We Francji zdarzało mi się jadać pyszne sałaty.
Podaję ciekawy sposób na wzbogacenie zwykłej zieleniny - serkiem kozim na ciepło!
Pyszny dresing musztardowo-miodowy do sałat podaję za Agnieszką Maciąg z książki "Smak życia".
- sałata różna
bywają już u nas dostępne fajne mieszanki sałat w paczce - polecam, jak są świeże
chętnie dodaję też rukoli
- pomidor, np. koktajlowe
- i co kto lubi, np. oliwki czarne
- do dresingu:
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej,
2-3 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego,
2 posiekane ząbki czosnku,
2 łyżeczki jasnego miodu,
szczypta soli
- sól, pieprz, pieprz cayenne
- po kromce chleba tostowego na osobę
- ser kozi (taki biały, miękki; może być w ziołach, w popiele lub czysty, bez niczego)
- Do słoika lub miseczki wlać oliwę i musztardę.
Energicznie mieszać, dodając resztę składników dresingu, aż powstanie jednolity sos.
- Przygotować warzywa: umyć i porwać sałaty, pokroić pomidory i wrzucić co kto lubi.
Ja się staram nie wrzucać wszystkiego.
Sałata powinna mieć swój charakter i najwyżej 2-3 składniki. :)
- Tosty podrumienić w tosterze lub opiekaczu - aby nie za mocno.
Przekroić w poprzek, na trójkąty.
Na każdym ułożyć plasterek sera i podpiec w piekarniku.
- Sałatę oblać dresingiem przed samym podaniem.
- Ciepłe jeszcze tosty układać na talerzach na lub obok sałaty.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|