Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Śniadania Jajecznica po wiejsku YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Jajecznica po wiejsku
Szybki i smaczny sposób na jajecznicę.
Przepis pochodzi z mojego domu rodzinnego, aczkolwiek Ojciec dodaje mniej mąki. :)
Podajemy samą, bez pieczywa.
Dość syte danie, nawet już przy niewielkiej liczbie jaj.

Składniki
  • jajka kurze
    na dwie osoby minimum 3 jajka
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz
  • olej i masło do smażenia
Wskazówki
  1. Jajka mieszamy trzepaczką, dodajemy przyprawy i mąkę do uzyskania konsystencji jak na omlet.
  2. Podgrzać olej na patelni i wylać całe ciasto.
  3. Jak się zacznie zestalać pod spodem, możemy zacząć przewracać masę, rwąc jednocześnie na mniejsze kawałki.
  4. Dzielimy, jednocześnie dodając do smażenia masła - do zrumienienia kawałków.
  5. Jeszcze w trakcie smażenia warto spróbować kawałek i ewentualnie dosolić lub dopieprzyć.
    Smacznego!
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Śniadania

Jajka


Podobne strony

Domowa granola z płatków owsianych

Jajka z guacamole

Jaja faszerowane