Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Zupy Zupa grochowa YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Zupa grochowa
Nie przepadam specjalnie za grochówką, ale raz do roku, jak się ma odpowiednie mięso...

Składniki
  • mięso na zupę, najlepiej golonki lub żeberka
  • włoszczyzna do zupy:
    2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, por, cebula (podpalona na ogniu)
  • sól do smaku, dodaję pod koniec
  • kilka ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • majeranek
  • kilka bóbek ziela angielskiego
  • groch łuskany, np. połówki
    na 2 litrowy garnek wystarczyła 1 szklanka grochu
  • czerstwe pieczywo na grzanki
Wskazówki
  1. Na 8 godzin zalać wodą groch.
    Potrzebuje sporo wody (min. 2 szklanki na 1 szklankę grochu).
    Wygodnie jest zalać groch na noc, przed dniem gotowania zupy.
    Lub ugotowany już wywar może poczekać na kolejny dzień.
  2. Do dużego garnka włożyć mięso, zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa i przyprawy.
  3. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
    Koniecznie szumować, czyli zdejmować z powierzchni zgotowane białko mięsne.
  4. Gdy bazę mamy już ugotowaną, wyjmuję warzywa.
    Mięso można zjeść niezależnie od zupy lub kawałki wrzucić do niej.
  5. Ugotować w innym garnku groch, do miękkości.
    Przetrzeć ugotowany groch przez sito.
    Do bazy rosołowej dodać przetarty groch.
  6. Doprawić do smaku solą.
  7. Sporo majeranku zetrzeć w dłoniach i wrzucić do zupy.
    Niech się pogotuje razem przez chwilę i gotowe.
  8. Przygotować grzanki: kromki chleba okroić ze skóry, wrzucić na patelnię z gorącym olejem i smażyć na chrupko-brązowo.
    Zdjąć na ręcznik papierowy i odsączyć nieco z tłuszczu.
    Podawać jako oddzielny dodatek do zupy.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Zupy


Podobne strony

Uszka z grzybami do barszczu

Zupa ryżowa z kurczakiem

Zupa z kiszonej kapusty

Zupa ogórkowa

Zupa pomidorowa

Rosół z kury