|
|
Sałatka rydzowa |
|
Jak szczęście dopisze, bywają jesienią rydze!
Sezon 2010 był wyjątkowy pod tym względem, nie tylko były i to w dużej ilości, ale były też zdrowe!
I cóż było zrobić z tym dobrodziejstwem?
Oprócz klasycznych rydzów z patelni (na masełku podsmażamy posolone) i przepysznych rydzów marynowanych
(patrz Grzybki w occie) ... można zrobić sałatkę!
Cudowna przystawka kolacyjna w sezonie.
- świeże rydze
- słodka cebulka
- śmietana
- sól, pieprz do smaku
- Obgotowujemy krótko obrane rydze w osolonej gotującej się wodzie.
Niestety trzeba się pogodzić z faktem, że grzyby się kurczą w obróbce termicznej :(
- Cebulkę posiekać drobniutko w kostkę.
Można na czas stygnięcia grzybów połączyć je już z cebulką - przejdzie aromatem i zmięknie.
- Po przestygnięciu, łączymy ze śmietaną (nie żałując).
Solimy i lekko pieprzymy do smaku.
Podawać z pieczywem i masłem.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|