Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Nalewki Nalewka na pigwie YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Nalewka na pigwie
Pigwówka - super nalewka na owocach pigwy.
Jak wiele dobrych nalewek, i ta wymaga czasu - co najmniej 6 miesięcy do dojrzałości. Oczywiście im dłużej stoi, tym lepsza.

Na zdjęciu dopiero co zlana do butelek, stąd ten jasny kolor. Zdarzyło mi się pić 10-letnią o bogatym, szlachetnym kolorze i świetnym głębokim smaku. Zdecydowanie warto poczekać!


Gwoli informacji: pigwowiec to krzak i ma mniejsze, ale bardziej aromatyczne owoce. Pigwa, z kolei, to drzewo; owoce ma większe, bardziej w kształcie gruszki.

Składniki
  • owoce pigwy
  • cukier (1kg na 1 kg przygotowanych owoców do zalania)
  • spirytus lub wódka
Wskazówki
  1. Owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne.
  2. Zasypać cukrem (1kg na 1kg).
  3. Przykryć gazą i odstawić na 1 tydzień - 10 dni. Mieszać co kilka dni do rozpuszczenia cukru.
  4. Zalać spirytusem (1 : 2 z wodą)
    Lub wódką (1:1), a zamocnić można spirytusem jak ktoś woli. Odstawić na 2 tygodnie. (Uwaga: ma stać w zamkniętym naczyniu)
  5. Zlać, a owoce wyrzucić.
    Ma stać co najmniej 6 miesięcy. Może i kilka lat dla lepszego efektu.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Nalewki


Podobne strony

Nalewka malinowa

Imbirówka