|
|
Szpinak z patelni |
|
Szybkie warzywko na ciepło, jako dodatek do dania głównego.
- liście szpinaku
ze średniej paczki świeżych liści (200g) wyjdzie mała miseczka - 2 porcje dla osób lubiących szpinak
oczywiście można użyć mrożonego szpinaku, np kulek Bonduelle
- ząbek czosnku
- olej lub masło
- łyżka kwaśnej śmietany 18 proc
- 1 jajko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (koniecznie)
- Szpinak posiekać średnio drobno. W zasadzie - jak kto lubi :-) Można zostawić całe liście.
- Posiekany ząbek czosnku wrzucić na łyżkę oleju na patelnię i lekko podsmażyć.
- Wrzucić liście szpinaku na patelnię. Mieszać od czasu do czasu, by wszystkie liście miały szansę równo się podgrzewać.
Jeżeli używamy mrożonego szpinaku, wrzucamy mrożony (nie rozmrażamy) i na początku trzymamy pod pokrywką.
- W trakcie, jak szpinak się kurczy, przyprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką.
- Jak już liście są miękkie i zrobiło sie ich mało, dodajemy łyżkę śmietany i jajko. Mieszamy z warzywem i krótko
podgrzewamy - tylko aby jajko się ścięło.
- Podawać ciepłe jako warzywko towarzyszące. Lub można dodać do zapiekanki czy makaronu.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|