Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przystawki Bakłażan z pomidorami i serem halloumi YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Bakłażan z pomidorami i serem halloumi
Super wegetariańskie danie na kolację. Szczególnie w sezonie grillowym, ale można też zrobić je z patelni w dowolnym okresie roku. I bardzo łatwe do zrobienia.
Halloumi to ciekawy serek pochodzący oryginalnie z Cypru, robiony z koziego (czasem też z dodatkiem owczego) mleka.




Składniki
  • 1 bakłażan
  • spażony duży pomidor
  • ser halloumi
  • listki bazylii
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wskazówki
  1. Umyć i pokroić bakłażana na dość grube plastry (ok 1cm). Rozłożyć na talerzy i posolić, odstawić do puszczenia goryczy. Przetrzeć ręcznikiem papierowym, odwrócić plastry i powtórzyć operację. Zajmuje to ok 10 minut.
  2. W międzyczasie obrać i pokroić pomidora w plastry.
  3. Pokroić ser w plastry (0,5 cm).
  4. Grillujemy na rozgrzanym grillu plastry bakłażana i ser (osobno). Warzywo skropić oliwą.
  5. Układać na talerzu plastry zgrillowanego bakłażana, na to ser i pomidor. Oprószyć pieprzem (ponieważ ser jest dość słony, można odpuścić solenie warzyw). Na wierzchu ułożyć po liściu bazylii.
  6. Podawać ciepłe.
Góra