|
|
Bakłażan z pomidorami i serem halloumi |
|
Super wegetariańskie danie na kolację. Szczególnie w sezonie grillowym, ale można też zrobić je z patelni w dowolnym okresie roku. I bardzo łatwe do zrobienia.
Halloumi to ciekawy serek pochodzący oryginalnie z Cypru, robiony z koziego (czasem też z dodatkiem owczego) mleka.
- 1 bakłażan
- spażony duży pomidor
- ser halloumi
- listki bazylii
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
- Umyć i pokroić bakłażana na dość grube plastry (ok 1cm). Rozłożyć na talerzy i posolić, odstawić do puszczenia goryczy.
Przetrzeć ręcznikiem papierowym, odwrócić plastry i powtórzyć operację. Zajmuje to ok 10 minut.
- W międzyczasie obrać i pokroić pomidora w plastry.
- Pokroić ser w plastry (0,5 cm).
- Grillujemy na rozgrzanym grillu plastry bakłażana i ser (osobno). Warzywo skropić oliwą.
- Układać na talerzu plastry zgrillowanego bakłażana, na to ser i pomidor. Oprószyć pieprzem (ponieważ ser jest dość słony, można odpuścić solenie warzyw).
Na wierzchu ułożyć po liściu bazylii.
- Podawać ciepłe.
Góra
|
| |