Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Przystawki Bakłażan z pomidorami i serem halloumi YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Bakłażan z pomidorami i serem halloumi
Super wegetariańskie danie na kolację. Szczególnie w sezonie grillowym, ale można też zrobić je z patelni w dowolnym okresie roku. I bardzo łatwe do zrobienia.
Halloumi to ciekawy serek pochodzący oryginalnie z Cypru, robiony z koziego (czasem też z dodatkiem owczego) mleka.




Składniki
  • 1 bakłażan
  • spażony duży pomidor
  • ser halloumi
  • listki bazylii
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wskazówki
  1. Umyć i pokroić bakłażana na dość grube plastry (ok 1cm). Rozłożyć na talerzy i posolić, odstawić do puszczenia goryczy. Przetrzeć ręcznikiem papierowym, odwrócić plastry i powtórzyć operację. Zajmuje to ok 10 minut.
  2. W międzyczasie obrać i pokroić pomidora w plastry.
  3. Pokroić ser w plastry (0,5 cm).
  4. Grillujemy na rozgrzanym grillu plastry bakłażana i ser (osobno). Warzywo skropić oliwą.
  5. Układać na talerzu plastry zgrillowanego bakłażana, na to ser i pomidor. Oprószyć pieprzem (ponieważ ser jest dość słony, można odpuścić solenie warzyw). Na wierzchu ułożyć po liściu bazylii.
  6. Podawać ciepłe.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Przystawki


Podobne strony

Wrapsy z tortilli

Ogórki małosolne

Rolada szpinakowa

Pieczarki z mozarellą

Mus z wędzonego łososia

Grzybki w occie

Śledź pod pierzynką

Cebulak

Skrzydełka pieczone na ostro

Koreczki

Śledzie w pomidorach

Skrzydełka w miodzie

Śledzie w śmietanie

Topinki

Faszerowane pieczarki

Jaja faszerowane

Tatar z wołowiny

Galaretka mięsna

Ryba faszerowana

Pieczarki w boczku

Chrabąszcze - śliwki zawijane w boczku

Słonina

Rolada serowa