|
|
Śledź pod pierzynką |
|
Śledź pod pierzynką, w różnych regionach kraju znany pod innymi nazwami, np. szuba na południu.
Smaczny sposób na śledzia z warstwami warzyw i jajkiem.
Pasuje zarówno na Wigilię, jak i na Wielkanoc.
- śledź pokrojony w dzwonka (ja używam matjasy)
- ugotowane warzywa: marchew, ziemniaki, burak - zetrzeć na tarce, ale nie mieszać!
- jajka ugotowane na twardo
- drobno pookrojona (najlepiej słodka biała) cebula
- szczypiorek do dekoracji
- majonez
- W naczyniu układać warstwami: śledzie odsączone z oleju, drobno pokrojoną cebulkę.
- Na to cieniutka warstwa majonezu i po kolei pozostałe warzywa: buraki starte na tarce, majonez,
marchewka starta na drobnej tarce, majonez, ziemniaki starte na tej samej co marchew, majonez, na końcu przetarte jajka.
- Można posypać szczypiorkiem wokół.
- Potrzebuje kilku godzin aby sie przeżarło. Trzymać w lodówce. Podawać z pieczywem.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|