Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Ryby Śledź pod pierzynką YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Śledź pod pierzynką
Śledź pod pierzynką, w różnych regionach kraju znany pod innymi nazwami, np. szuba na południu.
Smaczny sposób na śledzia z warstwami warzyw i jajkiem. Pasuje zarówno na Wigilię, jak i na Wielkanoc.




Składniki
  • śledź pokrojony w dzwonka (ja używam matjasy)
  • ugotowane warzywa: marchew, ziemniaki, burak - zetrzeć na tarce, ale nie mieszać!
  • jajka ugotowane na twardo
  • drobno pookrojona (najlepiej słodka biała) cebula
  • szczypiorek do dekoracji
  • majonez
Wskazówki
  1. W naczyniu układać warstwami: śledzie odsączone z oleju, drobno pokrojoną cebulkę.
  2. Na to cieniutka warstwa majonezu i po kolei pozostałe warzywa: buraki starte na tarce, majonez, marchewka starta na drobnej tarce, majonez, ziemniaki starte na tej samej co marchew, majonez, na końcu przetarte jajka.
  3. Można posypać szczypiorkiem wokół.
  4. Potrzebuje kilku godzin aby sie przeżarło. Trzymać w lodówce. Podawać z pieczywem.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Ryby


Podobne strony

Karp pieczony z cebulką

Sandacz pod fasolkową pierzynką

Ryba w winogronach

Ryba faszerowana