|
|
Uszka z grzybami do barszczu |
|
Uszka to klasyczny dodatek do barszczu wigilijnego.
Można podawać też z mięsem, do rosołu.
- ciasto: mąka, sól, ciepła woda
- na farsz: sporo suszonych grzybów, cebula, masło, sól, pieprz
- Farsz można przygotować wcześniej.
Namoczyć grzyby w ciepłej wodzie, odstawić na 2-3 godziny. Podgotować w tej samej wodzie do miękkości. Odsączyć (wodę można użyć do barszczu).
Jak wystygną, drobniutko pokroić.
Na patelni przesmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulkę. Wymieszać z grzybami. Przyprawić do smaku (raczej na ostro).
- Wyrobić ciasto: posolić mąke i dodając wody wyrobić do gładkiej masy. Cienko rozwałkować.
Kroić w drobne kwadraty. Nadzienie łyżeczką kłaść do środka i zlepić brzegi na trójkąt. Zlepić w uszko po dłuższym boku.
- Wrzucać na gotującą posoloną wodę. Gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Ja dodaję łyżkę oleju do wody, by się uszka nie zlepiały.
Delikatnie wyjmować z garnka i rozkładać na talerzu do przestygnięcia. Można mrozić takie ugotowane.
- Podawać jako dodatek do barszczu czerwonego.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|