Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Dodatki Uszka z grzybami do barszczu YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Uszka z grzybami do barszczu
Uszka to klasyczny dodatek do barszczu wigilijnego.
Można podawać też z mięsem, do rosołu.



Składniki
  • ciasto: mąka, sól, ciepła woda
  • na farsz: sporo suszonych grzybów, cebula, masło, sól, pieprz
Wskazówki
  1. Farsz można przygotować wcześniej.
    Namoczyć grzyby w ciepłej wodzie, odstawić na 2-3 godziny. Podgotować w tej samej wodzie do miękkości. Odsączyć (wodę można użyć do barszczu).
    Jak wystygną, drobniutko pokroić.
    Na patelni przesmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulkę. Wymieszać z grzybami. Przyprawić do smaku (raczej na ostro).
  2. Wyrobić ciasto: posolić mąke i dodając wody wyrobić do gładkiej masy. Cienko rozwałkować.
    Kroić w drobne kwadraty. Nadzienie łyżeczką kłaść do środka i zlepić brzegi na trójkąt. Zlepić w uszko po dłuższym boku.
  3. Wrzucać na gotującą posoloną wodę. Gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Ja dodaję łyżkę oleju do wody, by się uszka nie zlepiały. Delikatnie wyjmować z garnka i rozkładać na talerzu do przestygnięcia. Można mrozić takie ugotowane.



  4. Podawać jako dodatek do barszczu czerwonego.
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Dodatki

Zupy

Grzyby


Podobne strony

Tarta z porem i pieczarkami

Szpinak z patelni

Sałatka rydzowa

Zupa grochowa

Pieczarki z mozarellą

Zupa ryżowa z kurczakiem

Grzyby z patelni

Grzybki w occie

Zupa z kiszonej kapusty

Zupa ogórkowa

Zupa pomidorowa

Faszerowane pieczarki

Rosół z kury