|
|
Sałatka z krewetkami smażonymi z czosnkiem i chili |
|
Sałatka zainspirowana przepisami z netu, np. takim:
www.kwestiasmaku.com.
Na świeżych liściach sałaty, u mnie z dodatkiem awokado, pomidorem i grapefruitem
(szczerze mówiąc zapomniałam o grejfrucie, a i tak była pyszna).
Podawana na zimno.
- 200g krewetek koktajlowych lub większych (mogą być świeże, paczkowane już obgotowane albo mrożone - doprawdy zależy od Ciebie i zasobności portfela)
- 1 awokado obrane i pokrojone w kostkę lub ćwierć-plasterki
- pomidor sparzony ze skóry, pokrojony w kostkę (usuwam nasiona z sokiem)
- pół grejfruta - w cząstkach bez skóry
- garść liści sałat - miałam lodową i rukolę
- na sos: 2 małe lub 1 większy ząbek czosnku - przecisnąć lub drobno pokroić, sól,
pół łyżeczki suszonego chili, sok z pół cytryny, 2 łyżki wina białego, nieco masła do smażenia
- Na patelni podgrzać czosnek i chili w maśle. Dodać krewetki (jak surowe - przesmażyć), zalać cytryną i winem. Posolić do smaku. Odstawić do przestygnięcia.
- W misce ułożyć liście sałaty, na to warzywa. Na wierzch wyłożyć przestygnięte krewetki z sosikiem.
Gotowe! Smacznego.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|