|
|
Domowa granola z płatków owsianych |
|
Domowa granola z płatków owsianych do mleka lub jogurtu.
Zdrowa opcja na drugie śniadanie do pracy, z dodatkami jakie lubisz i bez tony cukru!
Ciekawe, że smakuje nawet osobom zwyczajowo nie lubiącym owsianki, czy zup mlecznych.
- 2 szklanki surowych płatków owsianych (Uwaga - nie błyskawiczne płatki, które są już przetworzone i z dodatkami), np. Kupca zwykłe classic
- 1-2 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego (oliwa z oliwek jakoś nie pasuje)
- w sumie ok 3/4 szklanki dodatków: suszone owoce (żurawina, rodzynki, banany), orzechy (laskowe, płatki migdałów, nerkowce), pestki (słonecznika, dyni) - co kto lubi
- 2 łyżki syropu klonowego, można też użyć miodu
- widziałam też w przepisach szczyptę soli, kilka kropli zapachu waniliowego - nigdy nie dawałam, i tak było super
- Nagrzac piekarnik do 120C.
- Wymieszać w misce płatki z olejem i miodem, syropem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wyłożyć płatki równo.
Piec 15 minut, wyjąć i przemieszać płatki. Zwiększyć temperaturę do 160C i piec przez kolejne 10 minut lub do lekkiego zbrązowania.
- Ważne, by płatki dobrze wystygły przed przełożeniem do pojemnika (ja używam słoika szklanego do przechowywania). Podawać z mlekiem lub jogurtem.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|