|
|
Tarta z porem i pieczarkami |
|
Taka wytrawna tarta z warzywami to super pomysł na niedzielny lunch lub kolację w tygodniu.
Robiłam też z innymi składnikami: brokułem, papryką i szynką.
Oczywiście można też wybrać opcję wegetarianską, bez mięs.
Ciasto można zrobić samemu, np. z tego przepisu na ciasto kruche klasyczne, lub skorzystać z gotowego ciasta kruchego.
- 1 opak. ciasta kruchego
- 1 większy lub 2 mniejsze pory
- 250g pieczarek
- 200g boczku wędzonego - z 2 takie grubsze plastry
- 25 dag śmietany (używam 18%)
- 2 jajka
- 120g startego sera żółtego (np. chedar lub gruyere) - nie za dużo, bo robi się tłustsza; czasem w ogóle pomijam ser
- sól, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa
- świeże liście sałat do podania
- Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na placek dość szeroki by pokrył formę wraz z brzegami i wyłożyć w formie. Spód ponakłuwać widelcem.
Na surowe ciasto wysypać fasolki do pieczenia (ja używam prawdziwych fasolek, które przechowuję w tym celu i służą mi wielokrotnie).
Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180C około 15 min, usunąć fasolki i piec jeszcze z 10 min, aż będzie upieczone, ale niezbyt brązowe.
- W międzyczasie przygotować nadzienie: pokroić boczek w drobne kawałki i przesmażyć na patelni. Nie dodaję tłuszczu, jeżeli boczek ma tłuste, się wytopi.
Pokroić w plastry por i pieczarki.
- Por dodać do boczku na patelnię. Przesmażyć chwilkę aż zacznie mięknąć. Jeżeli za sucho na patelni, dodać ciut masła.
Kolejno dodać pieczarki. Poddusić aż się usmażą i zredukować płyny. Doprawić nadzienie do smaku solą i pieprzem.
- Wyłożyć nadzienie na upieczony spód tarty.
- Rozbełtać całe jajka ze śmietaną, dodać starty ser.
Doprawić solą i pieprzem (jeżeli dodajemy ser, uważnie z solą). Można zetrzeć nieco gałki muszkatołowej.
Zalać nadzienie masą jajeczno-śmietanową i zapiec 25-30 min aż masa bedzie ścięta.
- Podawać na gorąco z zieloną sałatą.
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|