Jaskinie Podróże Nurki Grafika Mizar Teksty Kulinaria Lemkov Namiary Mapa RSS English
Spelunka Trybików Kulinaria Desery Ciasto banoffee YAC Software
  Wróć

Kulinaria

Zupy

Dania główne

Dania mięsne

Ryby

Seafood

Makarony

Przystawki

Sałatki

Grzyby

Dodatki

Śniadania

Jajka

Desery

Ciasta

Ciasteczka

Przetwory

Marynaty

Nalewki

Wódki

Ciasto banoffee
Ciasto bez pieczenia, z toffi, bananami i bitą śmietaną. Po prostu pycha!



Składniki
  • 200g (niecała paczka) ciastek typu digestive - pełnoziarnistych
  • 100g miękkiego masła
  • 400g masy krówkowej
  • 2 duże lub 3 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200g śmietany kremówki 36%
  • 1 maskarpone (250g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • starta gorzka czekolada lub dobre kakao do dekoracji - 3 łyżki
Wskazówki
  1. Ciasteczka rozbić w malakserze na drobno, jak mąkę. Rozpuścić masło i rozetrzeć z masą ciasteczkową.
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Pokryć dno foremki i boki masą ciasteczkową, ubić dłonią. Wstawić do lodówki by stwardniało - ok 30-40 min.
  3. Wyłożyć masę karmelową na dno formy ciasteczkowej.
    Na karmel ułożyć pokrojone banany. Skropić sokiem cytrynowym, by nie ciemniały.
  4. Śmietanę ubić z serkiem maskarpone i cukrem waniliowym. Nie za sztywno. Można dodać 2 łyżki cukru podru - aby nie za słodko.
    Wyłożyć na masę kajmakową z bananami. Posypać czekoladą lub kakao.
  5. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny przed podaniem. Smacznego!
Góra

Komentarze
Kurczę!
Na razie brak komentarzy...

Góra

Dodaj komentarz (pola z gwiazdką są obowiązkowe)
Imię / ksywa *
Mail (pozostanie ukryty) *
Twoja strona
Komentarz (bez tagów) *
Wpisz tekst wyświetlony poniżej *
 

Góra

Tagi

Desery

Ciasta


Podobne strony

Rogaliki kruche

Ciasto lodowo-truskawkowe

Bezy

Lodowiec Joli

Faworki, czyli chrust

Wafle z kajmakiem

Tort z orzechów włoskich

Rogaliki wytrawne

Sernik klasyczny

Domek sernik

Sernik Madzi

Ciasto bananowe

Rolada bezowa

Krem Brulee

Ciasto kruche klasyczne

Biszkopt klasyczny

Pierniczki IPSOSowe

Lukier do dekoracji ciast i ciasteczek

Babka piaskowa

Tiramisu

Rolada biszkoptowa