|
|
Ciasto banoffee |
|
Ciasto bez pieczenia, z toffi, bananami i bitą śmietaną.
Po prostu pycha!
- 200g (niecała paczka) ciastek typu digestive - pełnoziarnistych
- 100g miękkiego masła
- 400g masy krówkowej
- 2 duże lub 3 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200g śmietany kremówki 36%
- 1 maskarpone (250g)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- starta gorzka czekolada lub dobre kakao do dekoracji - 3 łyżki
- Ciasteczka rozbić w malakserze na drobno, jak mąkę. Rozpuścić masło i rozetrzeć z masą ciasteczkową.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Pokryć dno foremki i boki masą ciasteczkową, ubić dłonią.
Wstawić do lodówki by stwardniało - ok 30-40 min.
- Wyłożyć masę karmelową na dno formy ciasteczkowej.
Na karmel ułożyć pokrojone banany. Skropić sokiem cytrynowym, by nie ciemniały.
- Śmietanę ubić z serkiem maskarpone i cukrem waniliowym. Nie za sztywno. Można dodać 2 łyżki cukru podru - aby nie za słodko.
Wyłożyć na masę kajmakową z bananami. Posypać czekoladą lub kakao.
- Wstawić do lodówki na 1-2 godziny przed podaniem. Smacznego!
Góra
|
Komentarze |
Kurczę! Na razie brak komentarzy...
|
|
Góra |
|
Góra
|
|
|